Roy van Krieken Roy van Krieken
22/06/2021 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/11/2023 12:35

Gigantische bitcoin (BTC) mining pool verhuist van China naar Kazakhstan

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Gigantische bitcoin (BTC) mining pool verhuist van China naar Kazakhstan

De laatste tijd staat het nieuws veelal in het teken van China en de toenemende mate waarin het land bitcoin mining uit het land wil verbannen. Provincie na provincie krijgt met draconische maatregelen te maken als het op het minen van bitcoin aankomt. 

Dit heeft grote gevolgen voor bitcoin. Zo daalde onder de meer de hashrate, de rekenkracht van het Bitcoin netwerk, gigantisch. Ook is op te merken dat steeds meer mining pools vertrekken uit China om zich elders te vestigen.

Zo ook de 5de grootste mining pool van de wereld, BTC.com. Deze mining pool heeft recent aangekondigd dat zij inmiddels voor een deel zijn verhuisd naar Kazakhstan. 

BTC.com werd opgericht door Jihan Wu en groeide uit tot een van de grootste mining organisaties ter wereld. Maar liefst 10,4% van alle bitcoin blocks worden gemined door deze mining pool.

VS probeert expres innovatie tegen te houden, zegt Ethereum-oprichter
VS probeert expres innovatie tegen te houden, zegt Ethereum-oprichter

Geen elektriciteit meer

Het bedrijf kreeg onlangs te horen van de lokale overheid in de Chinese provincie Sichuan dat zij in de zeer nabije toekomst geen stroom meer geleverd zouden krijgen om bitcoin mining operations voort te zetten. Het bedrijf was als gevolg hiervan genoodzaakt om hun spullen te pakken en te verhuizen.  

China heeft al enige tijd het plan om koolstof uitstoot drastisch te verminderen. Bitcoin mining kost veel energie en om die reden hekelt de Chinese overheid dergelijke activiteiten binnen de grenzen. 

Advertentie

Meer redenen dan puur het klimaat?

Colin Wu, een beroemde Chinese crypto analyst, liet weten op dat inderdaad het klimaat de belangrijkste beweegreden zou zijn voor de vergaande maatregelen tegen bitcoin mining door de Chinese overheid.

Zijn volgers op Twitter waren het echter oneens met deze constatering. Volgens velen is niet puur het terugdringen van CO2-uitstoot de belangrijkste reden achter de acties door de Chinese overheid, maar het verkrijgen van meer controle over Chinese staatsburgers zou de belangrijkste reden zijn.

China geeft burgers uiteraard weinig vrijheden. Vrijheden die in Westerse landen voor lief worden genomen. Cryptocurrencies en de gedecentraliseerde aard hiervan kunnen worden gezien als een dreiging door de Chinese overheid. Om deze reden zijn er geluiden dat er meer aan de hand is dan enkel het energieverbruik van bitcoin en klimaatverandering.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Advertentie