Kevin Schijven Kevin Schijven
02/08/2021 12:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/08/2021 12:04

Bitcoin (BTC) wet El Salvador: BoA noemt 4 voordelen voor economie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) wet El Salvador BoA noemt 4 voordelen voor economie

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

El Salvador nam onlangs als eerste land ter wereld een bitcoin (BTC) wet aan. Vanaf september erkent het Centraal-Amerikaanse land de cryptocurrency als een wettelijk betaalmiddel naast de Amerikaanse dollar.

President Nayib Bukele krijgt veel kritiek vanuit grote financiële instellingen hiervoor. De Bank of America (BoA), een van de grootse banken van de Verenigde Staten, noemde onlangs onverwacht juist vier voordelen op:

Volgens BoA zou bitcoin als een wettelijk betaalmiddel internationale overboekingen kunnen stroomlijnen, de digitalisering van financiën kunnen bevorderen, consumenten meer keuze kunnen bieden en het land openstellen voor crypto-mining.

Vooral het eerste punt zou een groot verschil kunnen maken. BoA meldt namelijk dat grensoverschrijdende afwikkelingen voor maar liefst 34% van het brute nationaal product (BNP) verantwoordelijk zijn. Een groot deel hiervan wordt echter verspild aan transactiekosten.

“Het gebruik van bitcoin voor overboekingen kan mogelijk de transactiekosten verlagen in vergelijking met traditionele overmakingskanalen. Als het gebruik van bitcoin inderdaad de transactiekosten verlaagt, kan voor elke dollar die de Salvadoraanse diaspora naar huis stuurt, een groter deel van die dollar worden ontvangen door ontvangers, waardoor hun besteedbaar inkomen toeneemt en het aandeel van de overmakingen dat verloren gaat aan financiële tussenpersonen wordt verminderd. Het is echter onduidelijk hoe transactiekosten voor bitcoin zich zouden verhouden tot traditionele overmakingskanalen.”

Verder meldt BoA dat 70% van Salvadoranen geen bankrekening heeft en dat Bitcoin hierop vooruitgang kan bieden. De BoA is het ook niet eens met mensen die de wet dwingend noemen; het is een optie en winkeliers krijgen de mogelijkheid om hun BTC direct naar de dollar om te laten zetten. Ten slotte noemt BoA dat bitcoin voor een nieuwe buitenlandse geldstroom kan creëren door mining-bedrijven aan te trekken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Algemeen negatieve ontwikkeling”

Alhoewel BoA over het algemeen zeer bullish is over de macro-economie van El Salvador, is dat niet vanwege bitcoin. Als we iets dieper duiken, zien we dat BoA de risico’s van de bitcoin wet zwaarder vindt wegen dan de potentiële voordelen. Ze zien het dus als een negatieve ontwikkeling, maar vinden wel dat de markt overdreven negatief erover is:

“De risico’s voor de macro-economische stabiliteit wegen waarschijnlijk zwaarder dan de potentiële voordelen, dus dit is naar onze mening een algemene negatieve ontwikkeling. Maar de markt is er overdreven pessimistisch over en ziet alle voordelen over het hoofd, ook al zijn die voordelen weliswaar onzeker.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie