Roy van Krieken Roy van Krieken
08/02/2022 17:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/02/2022 17:12

Bitcoin donaties houden het Oekraïense leger op de been

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Bumble Dee/Shutterstock

De geopolitieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn de laatste paar maanden behoorlijk verhit geraakt. Volgens experts bestaat er nog altijd de kans dat Rusland zal binnenvallen met alle gevolgen van dien. Aan de Oekraïense kant komt er echter hulp vanuit een onverwachte hoek. Er schijnen grote hoeveelheden bitcoin (BTC) gedoneerd te worden aan NGO’s die op hun beurt het leger van Oekraïne ondersteunen.

Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin donaties

Volgens een rapport van blockchain analytics bedrijf Elliptic worden vrijwilligers groeperingen en NGO’s in het land overspoeld met donaties in de vorm van bitcoin. Zeker honderdduizenden dollars aan bitcoin worden gedoneerd aan deze organisaties.

Deze organisaties zetten vervolgens dit geld in ter ondersteuning van onder meer de Oekraïense strijdkrachten. Militaire uitrusting, medische benodigdheden, zelfs drones, worden op deze manier gefinancierd. Het blijkt zelfs dat er een gezichtsherkenning app wordt ontwikkeld die moet herkennen of een bepaald persoon een Russische spion is.

 Volgens een vooraanstaande wetenschapper bij Elliptic kan gesteld worden dat op deze manier een oorlog wordt ‘gecrowdfund’. 

“Cryptocurrency wordt steeds vaker gebruikt om oorlog te crowdfunden, met de stilzwijgende goedkeuring van regeringen. […] Cryptocurrency is bijzonder geschikt voor internationale fondsenwerving omdat het zich niet aan landsgrenzen houdt en censuur bestendig is – er is geen centrale autoriteit die transacties kan blokkeren, bijvoorbeeld in reactie op sancties,”

Problematische BTC geldstromen?

Niet alleen aan de kant van Oekraïne worden bitcoin donaties ontvangen. Ook de de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne krijgen al jaren financiële steun in de vorm van cryptocurrencies

Uiteraard roept de mate waarin in zonder problemen geld gedoneerd kan worden aan dergelijke organisaties belangrijke vragen op. Het is namelijk onmogelijk uit te sluiten dat op deze manier bijvoorbeeld terreurbewegingen financieel gesteund worden. Voor overheden en regulatoren is dit in ieder geval een van de grootste gevaren van de crypto industrie. Of dit terecht is valt uiteraard te betwijfelen, het lijkt namelijk in de praktijk maar zelden voor te komen. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie