Roy van Krieken Roy van Krieken
08/02/2022 17:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/02/2022 17:12

Bitcoin donaties houden het Oekraïense leger op de been

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Bumble Dee/Shutterstock

De geopolitieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland zijn de laatste paar maanden behoorlijk verhit geraakt. Volgens experts bestaat er nog altijd de kans dat Rusland zal binnenvallen met alle gevolgen van dien. Aan de Oekraïense kant komt er echter hulp vanuit een onverwachte hoek. Er schijnen grote hoeveelheden bitcoin (BTC) gedoneerd te worden aan NGO’s die op hun beurt het leger van Oekraïne ondersteunen.

Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen
Bitcoin halving lijkt grootste miner te dwingen om te verkopen

Bitcoin donaties

Volgens een rapport van blockchain analytics bedrijf Elliptic worden vrijwilligers groeperingen en NGO’s in het land overspoeld met donaties in de vorm van bitcoin. Zeker honderdduizenden dollars aan bitcoin worden gedoneerd aan deze organisaties.

Deze organisaties zetten vervolgens dit geld in ter ondersteuning van onder meer de Oekraïense strijdkrachten. Militaire uitrusting, medische benodigdheden, zelfs drones, worden op deze manier gefinancierd. Het blijkt zelfs dat er een gezichtsherkenning app wordt ontwikkeld die moet herkennen of een bepaald persoon een Russische spion is.

 Volgens een vooraanstaande wetenschapper bij Elliptic kan gesteld worden dat op deze manier een oorlog wordt ‘gecrowdfund’. 

“Cryptocurrency wordt steeds vaker gebruikt om oorlog te crowdfunden, met de stilzwijgende goedkeuring van regeringen. […] Cryptocurrency is bijzonder geschikt voor internationale fondsenwerving omdat het zich niet aan landsgrenzen houdt en censuur bestendig is – er is geen centrale autoriteit die transacties kan blokkeren, bijvoorbeeld in reactie op sancties,”

Problematische BTC geldstromen?

Niet alleen aan de kant van Oekraïne worden bitcoin donaties ontvangen. Ook de de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne krijgen al jaren financiële steun in de vorm van cryptocurrencies

Uiteraard roept de mate waarin in zonder problemen geld gedoneerd kan worden aan dergelijke organisaties belangrijke vragen op. Het is namelijk onmogelijk uit te sluiten dat op deze manier bijvoorbeeld terreurbewegingen financieel gesteund worden. Voor overheden en regulatoren is dit in ieder geval een van de grootste gevaren van de crypto industrie. Of dit terecht is valt uiteraard te betwijfelen, het lijkt namelijk in de praktijk maar zelden voor te komen. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie