Erik Juffermans Erik Juffermans
04/10/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2023 11:00

Bitcoin en goud klaar om te bloeien door economische dreiging

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin en goud klaar om te bloeien door economische dreiging

Foto: Ink Drop/Shutterstock

We hebben macro-economisch gezien wel eens betere tijden gekend. Ook de economische situatie in de Verenigde Staten wankelt. Het beleid van de Federal Reserve ligt onder een vergrootglas en volgens meerdere economen hangt er een recessie in de lucht. Desondanks liggen voor bitcoin (BTC) en goud mooie tijden in het verschiet. Dat beargumenteert de ervaren macro-investeerder Luke Groman althans.

Bitcoin fondsen zien verbluffende instroom van $1 miljard in 1 week
Bitcoin fondsen zien verbluffende instroom van $1 miljard in 1 week

Goud en bitcoin goed gepositioneerd

Groman sprak zich hierover uit in een recent interview. Maar waarom uitgerekend bitcoin en goud? Het duo deelt namelijk een aantal eigenschappen. Zo zijn ze beide schaars. In tijden van fiscale en macro-economische onduidelijkheid trekken schaarse producten vaak de belangstelling van investeerders.

“Wanneer een land fiscale problemen heeft, doen [bitcoin en goud] het goed. Wanneer de wereld en landen die gebruik maken van de reserve valuta (dollar) fiscale problemen hebben, is dit heel erg goed voor bitcoin en goud.”

De positie van de dollar als wereldreservemunt staat onder druk. Recent maakte de BRICS-landen, bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, opvallende plannen bekend. Het blok overweegt om een valuta te lanceren gedekt door goud. Mochten deze plannen doorgezet worden, dan kan dit de positie van de dollar als internationale reservemunt kunnen bedreigen.

Een zwakkere dollar zou op zijn beurt weer leiden tot een stijging in waarde van schaarse producten zoals goud en bitcoin ten opzichte van de dollar.

Dollar presteert vooralsnog sterk

De dollar presteert echter sinds de zomer weer sterk. Al weken staat de zogeheten Amerikaanse dollar index (DXY) in het groen. Dat weerhoudt mogelijk de stijging van bitcoin, al zien we de negatieve correlatie tussen deze twee sterk afnemen dit jaar. Desondanks lijken macro-economisch gezien goud en bitcoin, zoals Groman zegt, gunstig te zijn gepositioneerd.

Vanuit dat oogpunt is goud wellicht een interessante toevoeging aan de portfolio. De Nederlandse broker GoldRepublic heeft nu een leuk welkomstcadeau van 1 gram goud ter waarde van 58 euro. Registreer je via deze link en koop voor minstens 100 euro aan goud, zilver of platinum om deze gram goud automatisch op je account te ontvangen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Cosmos (ATOM) staat op het punt om uit groene zone te breken
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie