Simon Bosch Simon Bosch
15/02/2024 09:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2024 09:31

Bitcoin futures stijgen naar hoogste piek in meer dan 2 jaar

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Bitcoin stijgt hardst in maanden, opnieuw ETF records & meer

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

Het gaat al sinds oktober 2023 erg goed met de bitcoin koers. Een belangrijke reden daarvoor is de introductie van de spot-ETF’s op de Amerikaanse markt, maar het blijkt dat andere beursproducten voor crypto ook erg populair zijn.

De zogeheten open interest (OI) in bitcoin-futurescontracten heeft op woensdag een nieuw hoogtepunt bereikt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Interesse bitcoin futures hard gestegen

Uit marktdata van CoinGlass blijkt dat de IO op bitcoin (BTC) futures op het moment van schrijven op bijna 24,2 miljard Amerikaanse dollar ligt. Open interest is het totale aantal openstaande futurescontracten die nog niet zijn gesloten, uitgeoefend of verlopen. Het is een maatstaf voor de handelsactiviteit en de liquiditeit in de markt voor die futures.

Dat is het hoogste niveau sinds december 2021, en is bovendien bijna een all-time high. Alleen in april van 2021 kwam de open interest met 24,3 miljard dollar iets hoger uit – het scheelt dus heel weinig. Vermoedelijk zullen we later deze maand een nieuwe all-time high waarnemen.

De Chicago Mercantile Exchange (CME) staat op de eerste plek dankzij een open interest van ruim 125.000 BTC, of omgerekend ongeveer 6,5 miljard dollar. Binance volgt op de voet met een open interest van ruim 117.000 BTC ter waarde van 6,1 miljard dollar. Op plaats 3 en 4 staan Bybit en OKX, die met respectievelijk 78 BTC en 46 BTC al een stuk kleiner zijn.

Advertentie

Crypto derivaten zijn populair

Het mag gezegd worden dat crypto in het algemeen momenteel erg in trek lijkt te zijn. Afgelopen december steeg het handelsvolume in de gehele spot-markt tot het hoogste niveau sinds eind 2022. In totaal was dat genoeg voor meer dan 1 biljoen dollar.

De spot-markt is vooralsnog het verloren terrein van de afgelopen paar jaar aan het inhalen, maar derivaten zijn klaarblijkelijk populairder. Zo behaalden ethereum (ETH) opties in januari al een nieuw record, en het open interest lijkt deze maand te volgen. Ook zijn er plannen om optiecontracten op basis van de nieuwe spot-ETF’s te maken. Zelfs de komst van de spot-ETF’s voor bitcoin was klaarblijkelijk geen reden om een krimp te veroorzaken.

Afgelopen november stak de CME ook al een grote winst in zijn zak, namelijk die voor het marktaandeel van bitcoin-futurescontracten. Dat was voorheen Binance, maar sinds november is de CME weer de grootste.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie