Ivo Melchers Ivo Melchers
28/11/2023 11:33 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2023 10:31

Bitcoin gaat niet meer onder $35.000, aldus PlanB

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin gaat niet meer onder $35.000, aldus PlanB

Foto: Mumemories/Shutterstock

De Nederlandse Bitcoin (BTC) analist PlanB, die wereldwijd bekendheid heeft verworven dankzij zijn Stock-to-Flow (S2F) model, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan op het sociale mediaplatform X. Hij heeft namelijk zijn verwachting uitgesproken dat de prijs van bitcoin niet meer langdurig onder de 35.000 dollar zal handelen. Deze voorspelling is gebaseerd op de stijgende hashrate, ofwel de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin waardering op basis van moeilijkheidsgraad

PlanB deelde gisteren een nieuw X-bericht met zijn 1,8 miljoen volgers waarin hij de stijgende waarde van bitcoin gebaseerd op de moeilijkheidsgraad van het mining-proces besprak. Hij schreef dat de bitcoin prijs in deze context tot 35.000 dollar is gestegen.

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin mining is in directe vorm afhankelijk van de hashrate van het netwerk. Des te meer rekenkracht er wordt ingezet, des te moeilijker het wordt om een nieuw transactieblok te minen. Dit principe houdt de blokproductiesnelheid constant rond de tien minuten.

‘’Investeerders kopen bitcoin met dollars, en miners kopen bitcoin met kilowattuur (kWh). Er moet een relatie/arbitrage zijn’’, zo schrijft PlanB in een reactie op iemand anders.

De mining difficulty is de afgelopen maanden ontzettend hard gestegen, dankzij toenemende concurrentie in de mining-sector. ‘’Dus, wat weten miners wat beleggers (nog) niet weten, of … kopen ETF’s via miners?’’

De voormalig institutionele investeerders sluit niet 100 procent uit dat bitcoin nooit meer onder de 35.000 dollar zal dalen, maar dit prijslevel vormt naar zijn mening nu ‘’een fundamentele ondergrens die niet gemakkelijk doorbroken wordt, vooral op de lange termijn’’. Een zogenoemde ‘black swan-event’, wat verwijst naar een onvoorspelbare gebeurtenis zoals de uitbraak van de COVID-pandemie, zou naar zijn mening wel de koers tot onder de 35.000 dollar kunnen laten dalen.

Advertentie

Bitcoin koers naar $524.000?

Afgelopen zaterdag liet PlanB ook al weten ‘’niet verbaasd’’ te zijn als de komende vier jaar het grootste deel van alle bitcoins tussen de 65.000 en 524.000 dollar zal worden overgedragen. Op het moment van de volgende halving, die ergens rond april volgend jaar zal plaatsvinden, zullen de meeste bitcoins verhandeld zijn tussen de 16.000 en 65.000 dollar.

Voorheen werd het bovenste limiet steeds vermenigvuldigt met een factor 4, maar PlanB sluit niet uit dat de volgende cyclus explosiever wordt dan de vorige. Dit komt doordat er verschillende macrofactoren zijn die de cyclus van 2021 hebben beïnvloed, zoals de coronapandemie en de miningban in China.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie