Kevin Schijven Kevin Schijven
05/01/2022 20:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2022 20:10

Bitcoin hash rate vangt wellicht klap: Kazakhstan zet internet uit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin hash rate vangt wellicht klap: Kazakhstan zet internet uit

Foto: Yuri Shebalius/Shutterstock

De zogeheten hash rate, of computerkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk, kreeg afgelopen zomer een zware klap te verduren. Een verbod in meerdere Chinese provincies dwong toen veel bitcoin-miners de deuren te sluiten. China was destijds nog verantwoordelijk voor 65% van alle mining.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin hash rate herstelt

De hash rate zakte toen van een piek van ongeveer 190 exahashes (EH/s) in mei naar een dal van ongeveer 70 EH/s tegen eind juni, een daling van meer dan 60%. Veel bitcoin-miners verhuisden toen hun bedrijven naar landen als de Verenigde Staten, maar ook naar Kazakhstan.

Tegen het eind van de zomer was Kazakhstan al verantwoordelijk, volgens de Cambrigde Bitcoin Electricity Consumption Index, voor bijna 22% van alle bitcoin-mining in de wereld. Dat is wellicht alleen maar toegenomen.

In de tweede helft van 2021 kon de bitcoin hash rate weer langzamerhand herstellen en op 2 januari werd zelfs de hoogste hash rate ooit gemeten rond 200 EH/s. Houd er rekening mee dat deze cijfers schattingen zijn en verschillende bronnen kleine verschillen melden.

Advertentie

Kazakhstan sluit internet af

Kazakhstan wordt momenteel getergd door massaprotesten tegen de overheid. Dat heeft te maken met sterk stijgende brandstofprijzen en dat leidde al tot het aftreden van president Kassym-Jomart Tokayev. De protesten gaan echter door waardoor de regering heeft besloten om maar het gehele internet af te sluiten.

Terwijl de protesten alleen maar verder escaleren kan dus het Bitcoin-netwerk opnieuw een zware klap krijgen. Dat zal niet zo heftig zijn als tijdens het verbod in China, maar de kans bestaat dat dit invloed heeft op de bitcoin prijs.

De bitcoin koers en de hash rate tonen historisch gezien correlatie met elkaar. De invloed op de hash rate en de prijs zal afhankelijk zijn van hoe lang de Kazakhstaanse regering het internet uitzet. Vooralsnog zit de koers vast in een steeds krapper wordend bereik, maar de verwachting is al dat volatiliteit eraan komt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie