Kevin Schijven Kevin Schijven
12/04/2022 09:40 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2022 09:40

Bitcoin keldert hard, welke richting gaat koers nu op?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Slecht nieuws voor bitcoin: koers kan zakken naar $7.000

Foto: CKA/Shutterstock

Bitcoin (BTC) bleef gisteren alsmaar kelderen. De koers maakte toch een bearish trendommekeer en dipte zelfs dieper dan de bulls op hadden gehoopt. De angst op de markt neemt weer flink toe en de meningen zijn sterk verdeeld of dit het ergste was.

Rechter bevriest miljoenen van zelfbenoemde Bitcoin bedenker
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt met 5%

De bitcoin koers kelderde al fors afgelopen week en begon zondagnacht zijn daling weer voort te zetten. Er was hoop dat bitcoin snel support zou vinden om een trendommekeer tegen te gaan, maar de koers bleef alsmaar zakken. De $42.000 hield niet stand, noch de $41.500. Vervolgens zakte bitcoin ook snel door de $41.000, de $40.500, en zelfs de $40.000.

Bitcoin zakte door al deze levels en kwam uiteindelijk op $39.450 uit. Op sommige crypto-beurzen tikte de koers zelfs even $39.200 aan. Dat is de laagste prijs voor bitcoin in een maand en de rally van de afgelopen weken is vrijwel helemaal teniet gedaan.

Gedurende nacht hield de $39.450 stand en vroeg vanochtend begon bitcoin weer iets te stijgen. Bitcoin komt op het moment van schrijven op $40.200 uit op KuCoin en €37.000 op Bitvavo. Daarmee staat de koers vandaag 4,9% in de min en 13,8% in de min ten opzichte van een week geleden.

Advertentie

Angst sterk terug op bitcoin-markt

De huidige daling van bitcoin begon afgelopen week, toen naar buitenkwam dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in mei haar beleid zal aanscherpen om de stijgende inflatie tegen te gaan. Dat zorgt voor veel onzekerheid op financiële markten, vooral op de meer risicovolle aandelenmarkten waar bitcoin een hoge correlatie mee heeft. Ook aandelenmarkten als de S&P 500 kleurden rood gisteren.

De markt vraagt zich momenteel af of de Fed eerst de aandelenmarkten laat crashen voordat de printer weeer wordt aangezet of wordt het andersom? Het kan nog zeer spannend worden hieromtrent in de komende maanden.

De daling van bitcoin gaat gepaard met een stijgende dollar index (DXY) koers. Analisten waren overtuigd dat DXY inmiddels een top had bereikt en een trendommekeer zou goed uit kunnen pakken voor bitcoin. DXY bleef daarentegen gister alsmaar stijgen, maar hoe lang kan dit nog doorzetten?

Later vandaag worden de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd. De Amerikaanse overheid heeft echter al gewaarschuwd dat de consumer price index (CPI) zeer hoog kan uitpakken. Dat kan zelfs voor nog meer angst en volatiliteit zorgen op de markten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat kan de bitcoin koers nu doen?

Of bitcoin nu eindelijk een bodem heeft bereikt, is maar zeer de vraag. De analisten zijn momenteel weer zeer verdeeld hierover. Sommige analisten zijn nog steeds zeer bullish en zien dit als een vrij standaard correctie. In hun optiek heeft bitcoin, ondanks de pullback, alsnog een higher low gevestigd en is de koers naar een hoger bereik verschoven ten opzichte van een maand geleden.

Mocht bitcoin toch verder dalen, dan ligt volgens analysebedrijf InTheBlock nu veel support rond $39.000, aangezien daar een grote hoeveelheid werd ingekocht:

Whale Map noemt om dezelfde reden de $38.400 als support. Bitcoin consolideerde dan ook een lange tijd tussen de $38.000 en $39.000. Mocht deze niet standhouden, dan biedt mogelijk nog het gebied rondom $37.000 steun, maar dat ziet er al een stuk zwakker uit. Daaronder zou bitcoin mogelijk snel kunnen dalen.

Meerdere analisten vrezen sowieso nog een diepere pullback. Zij spreken over een mogelijke hertest van het dieptepunt van begin dit jaar, rond de $33.000. Arthur Hayes, voormalig CEO van BitMEX, sprak afgelopen weekend al over de $30.000. Een dip onder de $30.000, richting $28.000 als afgelopen zomer, is dan ook niet uitgesloten. Onder de $27.000 zou volgens Whale Maps wel erg bearish zijn.

Sommige analisten zijn juist van mening dat bitcoin rond de huidige prijs zal consolideren, maar wordt dat boven de $40.000 of weer tussen de $38.000 en $39.000 als begin dit jaar? Niets is in elk geval zeker.

Analysebedrijf Glassnode meldt ondertussen over een bekende trend die we tijdens de vorige paar pullbacks ook zagen afspelen. Dat is dat korte termijn houders weer verkopen uit paniek terwijl lange termijn houders het moment gebruiken om meer BTC te accumuleren.

Het aantal bitcoin dat al meer dan een jaar niet is bewogen, blijft ook alsmaar stijgen, en dat is meestal een bullish teken.

Ondanks bitcoin’s prijsstijging gelooft retail ‘nog niet in de hype’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Crypto Insiders Premium bitcoin analyses

Ben je geïnteresseerd om dieper op bitcoin en de koers in te gaan? Neem dan een kijkje in onze premium omgeving! Hier worden dagelijkse technische analyses door de community en onze analisten gedeeld en besproken. Ook kun je hier in contact komen met onze crypto coaches die graag je vragen beantwoorden. Je kan dit nu de eerste 30 dagen gratis en vrijblijvend uitproberen!

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie