Kevin Schijven Kevin Schijven
13/07/2022 08:09 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 17:16

Bitcoin koers: hoe reageert markt vandaag op CPI? Whales accumuleren

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto rally: whales slaan in, maar experts uiten zorgen over bitcoin

Foto: Illus_man/Shutterstock

Bitcoin (BTC) zakte de afgelopen 24 uur nog iets dieper in aanloop naar de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). In de bitcoin marktupdate van gisteren was al te lezen dat het Witte Huis waarschuwt voor “zeer verhoogde” inflatiecijfers.

Een maand geleden zorgde dit voor een flinke crash. Gaat dat de komende dagen weer gebeuren? Of is de angst inmiddels al ingeprijsd? De Amerikaanse CPI wordt vandaag om 14.30 Nederlandse tijd gepubliceerd.

Bitcoin prijs nog altijd in gevaarlijke ‘overbought’ gebied
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt met 2,2%

De bitcoin koers dook door alle spanning al gisterenochtend onder $20.000. Tegen het einde van de middag maakte de koers een klein herstel, maar kon niet meer de $20.000 heroveren. Vervolgens maakte bitcoin een flinke duik en zakte richting $19.400.

Bitcoin dipte afgelopen nacht zelfs even naar $19.300, maar kon de afgelopen uren weet ietsjes stijgen. De bitcoin prijs komt op het moment van schrijven uit op $19.500 op Binance en $19.500 op Bitvavo. Daarmee staat de BTC koers vandaag 2,2% in de min.

Advertentie

Voor hoeveel angst gaat de CPI zorgen?

Volgens analysebedrijf Ecoinometrics zou een inflatie onder 8,32% goed nieuws zijn voor de markt en wellicht wat angst wegnemen. Bitcoin zou dan zelfs wat kunnen stijgen. Als de inflatie echter boven 8,76% uitvalt, zal dat waarschijnlijk slecht uitpakken. Er wordt zelfs al gespeculeerd dat de inflatie mogelijk boven 9% uitkomt op jaarbasis.

Als de CPI daadwerkelijk zo hoog uitpakt, kan dat wederom voor veel angst en paniek zorgen. Er is dan een grote kans dat meer risicovolle aandelenmarkten als de S&P 500 zullen dalen en ook bitcoin mee trekken. De twee gedragen zich zeer vergelijkbaar dit jaar met een hoge correlatie tussen beiden. Deze correlatie ligt nog steeds hoog, meldt analist IT Tech:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers vast, maar whales accumuleren

Zoals vanochtend op Crypto Insiders al was te lezen, zit bitcoin nog steeds vast in hetzelfde krappe bereik. De markt vreest momenteel dat de publicatie van de inflatiecijfers tot een hertest van de onderkant van dit bereik kan leiden, rond de $18.700. Mocht deze niet standhouden, dan wordt de kans groot dat we de recente low rond $17.600 zullen hertesten en wellicht zelfs een lower low zullen opzoeken. Dat hoeft niet onmiddelijk te zijn, dat kan ook enkele dagen duren.

Toch ziet lang niet alles er negatief uit voor bitcoin. Zo meldt Santiment dat het whales, met 10+ BTC in bezit, sinds medio juni meer BTC accumuleren. Hun bezit is in de afgelopen 30 dagen met 1,12% gestegen. Er zijn nu maar liefst 149.200 adressen met 10+ BTC, het meest sinds februari 2021.

Bitcoin staat ondertussen op “oversold” op een groot aantal indicatoren, meldt Coinalyze. Het is een mogelijk teken van de bodem, al kan de koers nog altijd dieper zakken voordat we een trendommekeer zien.

Apple oprichter wint Bitcoin zaak tegen YouTube met grote gevolgen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wanneer denken Crypto Insiders leden dat bitcoin een nieuwe ATH bereikt?

Vorige week begonnen veel analisten alweer te spreken over wanneer bitcoin mogelijk een nieuwe all-time vestigt. Het was een teken van het verbeterde marktsentiment. Wij vroegen toen onze leden uit de Discord groep wanneer zij verwachten dat BTC een nieuwe ATH vestigt.

De resultaten zijn hieronder te vinden. De grootste groep verwacht het al begin volgend jaar wordt. Echter verwacht de grootste groep daarna dat dit pas in de tweede helft van 2024 zal zijn. Niemand van hen verwacht dat het pas 2025 wordt of later.

bitcoin ATH poll
Wanneer denk jij dat bitcoin een nieuwe all-time high vestigt?
🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie