Bitcoin koers naar $2 miljoen: Zoveel zou het netwerk verbruiken

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers naar $2 miljoen: Zoveel zou het netwerk verbruiken

Foto: Black_Magic/Shutterstock

Arcane research heeft een uitgebreide analyse gedeeld over de ontwikkeling van de energieconsumptie van Bitcoin (BTC) in de toekomst. Bitcoin en andere Proof of Work (PoW) netwerken ontvangen al langere tijd kritiek omtrent hun energie verbruik. In dit artikel vatten we de belangrijke conclusies van het Arcane research onderzoek samen.

Drijvers voor Bitcoin energieconsumptie

De energieconsumptie van de nummer 1 cryptocurrency wordt beïnvloedt door een combinatie van factoren. Belangrijk zijn de bitcoin koers, transactie kosten die miners ontvangen en de gemiddelde elektriciteitskosten per miner.

Bitcoin koers

Een stijgende bitcoin koers verhoogt de winst die miners behalen op hun operatie. De crypto mining industrie is hyper competitief en een verhoogde koers zal van nature meer miners aantrekken om bitcoin te minen. Omdat meer miners concurreren voor het minen van een block resulteert dit in een hogere energie verbruik.

Transactiekosten

Per block die gemined wordt ontvangt de miner bitcoin waarvan een deel uit transactiekosten bestaat (betaald door gebruikers) en nieuw gecreëerde bitcoin. Momenteel zjin de verdiensten aan transactie kosten relatief laag, maar naarmate de halving (het afnemen van mining verdiensten over tijd) vordert vormen de transactiekosten verdiensten een steeds groter deel van de mining winst.

Dit betekent dat als het betalingsverkeer op het netwerk toeneemt de transactie verdiensten voor miners toe zullen nemen. Samen met de halving wordt dit effect versterkt. Adoptiegroei van het Bitcoin netwerk als betaalmiddel zal zorgen voor meer miner concurrentie en dus energie verbruik.

Elektriciteitskosten

Hoge elektriciteitskosten zullen ervoor zorgen dat minder bitcoin miners hun operatie succesvol kunnen draaien wat resulteert in lagere energieverbuik. Bij lagere energiekosten zullen meer miners concureren voor een block waardoor het energieverbruik zal toenemen.

Bitcoin energieverbruik in 2040

In het onderzoek van Arcane research worden verschillende scenarios geschetst. Zo worden er verschillende prijs scenario’s gemodelleerd in het jaar 2040, bestaande uit een bullish scenario (bitcoin koers is $2 miljoen) een neutraal scenario (koers is $500.000) en een bearish scenario (koers is $100.000).

In Figuur 1 zijn voor de drie scenario’s het energieconsumptie verloop weergegeven tot 2040. Uit de figuur is direct duidelijk dat een hoge koers zorgt voor een significant hogere energieconsumptie, waarbij een 20x hogere koers zorgt voor een 20x hogere energieconsumptie. Desalniettemin zal volgens het model bij een bullish scenario de totale energieconsumptie nog steeds slechts 0.36% van de globale energieconsumptie bedragen (de analist is hierbij uitgegaan van 2% globale energieconsumptie groei per jaar), momenteel bedraagt de energieconsumptie van bitcoin mining 0.05% van de globale energieconsumptie.

Figuur 1: Energieverbruik van bitcoin in de toekomst (bron; Arcane research)

Uit de analyse wordt duidelijk dat de energieconsumptie van het Bitcoin netwerk significant kan toenemen naarmate de koers van bitcoin stijgt. Echter zal dit alleen gebeuren als de netwerk vraag sterk toeneemt. Dit zal voornamelijk gebeuren als bitcoin succesvol is als betaalmiddel. In dat geval staat een energieverbruik van slechts 0.36% van de globale energieconsumptie in het niet tegenover een functionerend  globaal, veilig en decentraal betalingsnetwerk.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie