Ivo Melchers Ivo Melchers
27/10/2023 10:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/10/2023 09:49

Bitcoin koers op recordhoogte in deze landen

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers op recordhoogte in deze landen

Foto: Aris-Tect Group/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers is deze week in een sneltreinvaart gestegen tot een nieuw jaarlijks hoogtepunt van vlak boven de 35.000 dollar. Desondanks is de koers nog altijd mijlenver verwijderd van zijn in november 2021 neergezette all-time high. Niet in elk land is dit echter het geval. Sterker nog, op verschillende gronden heeft bitcoin een nieuw absoluut prijsrecord gevestigd.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin all-time highs

In een tijdsspan van 30 uur van 23 tot 24 oktober is de bitcoin koers tot nieuwe records gestegen ten opzichte van de Argentijnse peso (ARS), Nigeriaanse naira (NGN), Turkse lira (TRY), Laotiaanse kip (LAK) en de Egyptische pond (EGT).

Het mag duidelijk zijn dat het resultaat te wijten is aan de voortdurende devaluatie van deze valuta’s. De recente prijsexplosie van bitcoin heeft hier nog een schepje erbovenop gedaan en de waarde tot nooit tevoren hoogtes laten stijgen.

NGN en TRY daalden tot hun laagste punten ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 24 en 25 oktober, terwijl de Argentijnse peso slechts 0,85 procent verwijderd is van zijn respectievelijke all-time low ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Vanwege de torenhoge inflatie is crypto zoals bitcoin en stablecoins erg populair in dit soort landen. Inwoners hebben weinig aan hun eigen valuta en zoeken veelal toevlucht in digitale activa. Uit een onderzoek van een tijdje geleden bleek bijvoorbeeld dat Turkije naar schatting maar liefst 44,7 miljoen crypto-bezitters telt van de in totaal 86 miljoen inwoners.

Kijk van nationale overheden op crypto

De crypto-industrie heeft echter niet altijd steun gekregen van de overheden van deze landen die met economische uitdagingen kampen. Zo heeft de centrale bank in Turkije in april 2021 crypto-betalingen voor goederen en diensten in de ban gedaan. Bovendien is het al een tijdje bezig met een central bank digital currency (CBDC) om de Turkse lira te digitaliseren.

In Nigeria verbood de centrale bank in februari 2021 lokale banken om diensten te verlenen aan cryptobeurzen in het land. In december vorig jaar is echter vooruitgang geboekt toen het West-Afrikaanse land een wetsvoorstel had aangenomen waardoor crypto als ‘investeringskapitaal’ wordt erkent.

In Argentinië staat op 19 november de presidentsverkiezingen op de agenda waarin bitcoin-voorstander Javier Milei het opneemt tegen de directe concurrent Sergi Massa. De uitkomst hiervan kan een groot effect teweegbrengen op het huidige economische wanbeleid.

Zo wil Milei de centrale bank in het land volledig opheffen en de Amerikaanse dollar als nationale valuta aannemen. Hij is bovendien van mening dat bitcoin de economische macht weer teruggeeft aan het Argentijnse volk.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie