Roy van Krieken Roy van Krieken
04/10/2022 17:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2022 17:01

Bitcoin koers raakt steeds meer gecorreleerd aan de goudkoers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers raakt steeds meer gecorreleerd aan de goudkoers

Foto: Wit Olszewski/Shutterstock

Lange tijd leek de bitcoin (BTC) koers los te staan van de meeste andere markten. Echter, sinds de start van de macro-economische en geopolitieke ellende in de wereld gedroeg de crypto markt zich haast identiek aan bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Op dit moment lijkt de bitcoin koers juist steeds meer op de goudkoers. De correlatie tussen beide activa is naar het hoogste punt in meer dan een jaar gestegen.

Grayscale’s bitcoin ETF-uitstroom op recordlaagte, teken van keerpunt?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin correlatie met goud

Dat blijkt uit een onderzoek van het marktanalyse-platform Kaiko Data. Zij stellen dat goud het eigenlijk verrassend slecht doet de laatste tijd. In eerste instantie steeg de goudprijs naar aanleiding van het conflict in Oekraïne. Echter, uiteindelijk zijn zowel goud als bitcoin sinds het begin van dit jaar met dubbele cijfers gezakt.

“Na in het eerste kwartaal van het jaar sterk te hebben geprofiteerd van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, heeft goud al zijn winsten verloren en is het momenteel met 10% YTD gedaald. Bitcoin is dit jaar ook met dubbele cijfers gedaald, onder druk van de wereldwijde verkrapping van het monetaire beleid.”

Vooral opvallend is het feit dat volgens Kaiko Data inflatie niet ten goede is gekomen voor goud. Het laat zien dat “goud heeft gefaald om als een veilige haven te fungeren”. Goud lijkt opeens niet het oppotmiddel wat het al decennia lang was geweest. Dat betekent dat bitcoin en goud ook plotseling een stuk meer op elkaar zijn gaan lijken als het op de koersbewegingen aankomt.

Een sterke Amerikaanse dollar slecht voor BTC

Ook de relatieve kracht van de Amerikaanse dollar versterkt dit correlerend effect tussen goud en bitcoin. Een sterke dollar is slecht voor zowel bitcoin als goud wat ervoor zorgt dat de correlatie tussen beide activa flink toeneemt.

“In het afgelopen jaar was Bitcoin meestal niet gecorreleerd met goud, waarbij de correlatie schommelde tussen negatief 0,2 en positief 0,2. Maar nu de Amerikaanse dollar blijft versterken, met negatieve gevolgen voor zowel crypto als goud, is de correlatie tussen de twee activa verschoven.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie