Erik Juffermans Erik Juffermans
16/04/2024 15:53 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2024 13:59

Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners zijn niet meer welkom in Noorwegen met nieuwe wet

Foto: Thomas Hegge/Shutterstock

Noorwegen lijkt de deuren te willen sluiten voor bitcoin miners. Een nieuwe wet zal datacentrales in het Scandinavische land flink onder druk zetten.

De nieuwe wet is bedoeld om het energiegebruik van onder andere crypto miners te reguleren en zo nodig bepaalde datacentrales te weren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Noorwegen wil bitcoin miners het land uit hebben

Volgens de Noorse ministers van energie en van digitalisatie wil de overheid crypto miners het land uit hebben. Deze nieuwe wet is een eerste stap hiernaartoe. Dit melden lokale nieuwskanalen.

“De bedoeling is om de industrie te reguleren zodat we bepaalde projecten die we niet willen kunnen weren.”

Als gevolg van de nieuwe wet moeten datacentrales, waaronder dus crypto miners, zich registreren en aangeven welke diensten het uitvoert. Hierdoor zal Noorwegen gericht kunnen bepalen waar energie aan wordt uitgegeven.

Hierbij zal de voorkeur worden gegeven aan “sociaal nuttige” projecten. Hier lijkt crypto volgens de ministers geen onderdeel van uit te maken.

De reden voor deze stellige houding ten opzichte van de crypto-mining sector is echter opvallend. Zo wordt als reden de grote CO2 uitstoot genoemd.

“[Bitcoin mining] wordt geassocieerd met grote broeikasgasuitstoot, en het is een voorbeeld van een industrie die we niet willen in Noorwegen. Ze zijn niet welkom in Noorwegen. We willen serieuze partijen die belangrijk zijn voor de maatschappij,” aldus de Noorse minister van energie.

Advertentie

Plannen krijgen forse kritiek

Zijn uitspraken kregen al snel kritiek vanuit de bitcoin (BTC) gemeenschap. Daniel Batten, een expert als het gaat om de bitcoin-mining sector, zegt hier het volgende over:

“Bitcoin-mining is voor 55 procent duurzaam. Hoger dan elke andere grote globale industrie of geïndustrialiseerde staat.”

Daarnaast is de energie in Noorwegen vrijwel volledig duurzaam. Dit is de exacte reden waarom het land aantrekkelijk is voor bitcoin miners. De miners in Noorwegen stoten dus helemaal geen broeikasgassen uit. Al met al lijken de Noorse ministers zich niet te hebben verdiept in de feiten.

De Noorse overheid lijkt echter vastbesloten en door te gaan met de plannen. Hiermee gaat Noorwegen IJsland achter na. De minister-president van IJsland gaf eind vorige maand ook aan te willen stoppen met het steunen van bitcoin miners. Ze meent dat het land de energie beter kan besteden. Lees daar in dit artikel meer over.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie