Robin Hazekamp Robin Hazekamp
09/07/2023 16:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/07/2023 16:40

Bitcoin mining: van vervuiler naar klimaatredder

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuw Bitcoin mining apparaat kost slechts €2,80

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Bitcoin mining staat er om bekend veel energie te gebruiken en wordt daarom als vervuilend gezien. Toch zijn er steeds meer iniatieven die hier veranderingen in willen brengen. Volgens een bekende onderzoeker kan het Bitcoin (BTC) netwerk zelfs de uitstoot lager maken dan de energiebronnen uitstoten.

DoopieCash: Grip op je financiën met deze gratis tool
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining steeds groener

Daniel Batten, mede-oprichter van CH4Capital, denkt dat Bitcoin mining in de toekomst meer milieuvervuiling zal voorkomen dan uitrichten. In een interview vertelt de entrepreneur en klimaatactivist over zijn plannen met groene energie voor bitcoin mining. Hij is vennoot in een fonds dat $400 miljoen aan het vergaren is om biogas, afkomstig van compost, te gebruiken als brandstof voor bitcoin mining.

Veel hoogstaande politici en ondernemers zijn kritisch naar Bitcoin mining vanwege de hoge uitstoot. Dit slaat Batten echter uit de wind:

“Wanneer het project af is, hebben we genoeg kapitaal om het hele Bitcoin netwerk uitstoot negatief te maken.”

Naast het bestrijden van de Bitcoin uitstoot, heeft het project ook als doel om uitstoot door generatie van elektriciteit in het algemeen te bestrijden. In het interview geeft Batten aan dat hij zelfverzekerd is over de invloed van het project. 

Voor extra effectiviteit wordt het project ook omgedraaid. Het geld dat wordt opgehaald door mining van bitcoin op groene energie zal vervolgens worden gebruikt om verdere projectontwikkelingen te financieren. Zo kan Bitcoin volgens hem van grote betekenis zijn voor toekomstige bestrijding van klimaatverandering.

Advertentie

Crypto oplossing voor klimaatverandering?

Een ander prominent figuur binnen deze ontwikkelingen is Bryan Black, die ook aan het woord komt in het interview. Volgens Black is bitcoin mining een belangrijk hulpmiddel geweest om aan te tonen dat hun ontwikkelingen betrouwbaar en efficiënt werken. Black is CEO van Nodal Power, een bedrijf dat het mogelijk maakt voor datacenters en andere technologieën om in de zwaarste omstandigheden te functioneren op energie afkomstig van compost. 

Volgens Black zijn hun praktijken goed voor de lokale energiemarkten, de uitbreiding van technologie en het milieu. Op het moment is Black bezig met onderhandeling met een grote bank voor een investering van $60 miljoen. De investering kan hen helpen uit te breiden in hun praktijken voor de ontwikkeling van groene energie, boven op de winsten die ze met bitcoin gemaakt hebben. Wie weet, misschien kan bitcoin wel de oplossing zijn voor een toekomst vol met extreem weer, een stijgende zeespiegel en absurde droogte.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie