Simon Bosch Simon Bosch
21/11/2023 21:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2023 15:14

Bitcoin netwerk veiliger dan ooit, maar er is een valkuil

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin netwerk veiliger dan ooit, maar er is een valkuil

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

De bitcoin (BTC) koers is het afgelopen jaar hard gestegen door onder andere de bankencrisis en de mogelijke komst van spot-Exchange Traded Funds (ETF’s). Met de bitcoin hashrate, ofwel de totale rekenkracht van alle miners tezamen, gaat het ook uitstekend, wat vermoedelijk te maken heeft met de aanstaande bitcoin halving. De maatstaf heeft op zondag opnieuw een record behaald.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Miners bereiden voor op Bitcoin halving

Uit data van BitInfoCharts blijkt dat de hashrate op zondag 538 exahash per seconde (EH/s) heeft gehaald. Dat is wederom een record – het zestiende record sinds begin dit jaar. Begin dit jaar stond de waarde op nog geen 204 EH/s, het betreft dus een stijging van ruim 169%.

De stijging betekent dat de concurrentie voor bitcoin miners heviger is dan ooit. Vermoedelijk komt dat niet alleen doordat de prijs van bitcoin op het hoogste punt staat in meer dan een jaar tijd, maar ook doordat naar verwachting volgend jaar in april de eerstvolgende bitcoin halving plaatsvindt.

Hierna zullen miners maar half zoveel BTC ontvangen als ze succesvol een block produceren. Nu geldt als het ware nog een hoger ‘tarief’, waar miners klaarblijkelijk graag gebruik van maken. Op het moment van schrijven verdienen miners met één block 6,25 BTC, wat bij de huidige koers zo’n 230.000 Amerikaanse dollar waard is. Na de halving zal dit nog maar de helft zijn.

Advertisement

Bitcoin halving positief of negatief?

Dat betekent dat ook de winst veel lager uit zal vallen. Naar schatting kost het voor de meeste miners ruim 30.000 dollar om 1 BTC te produceren. Veel analisten verwachten daarom dat volgend jaar zwaar zal zijn voor miningbedrijven. De Amerikaanse investeringsbank JP Morgan verwacht dat veel miners failliet zullen gaan als de winstmarges volgend jaar dalen.

Tegelijkertijd zijn er ook analisten die juist verwachten dat de halving niet zo negatief gaat zijn, want de gebeurtenis zorgt er ook voor dat het aanbod dat nieuw op de markt komt wordt gehalveerd. Als de vraag gelijk blijft, dan betekent dat dat de prijs zal stijgen.

Volgens sommigen is de volgende bullmarkt eigenlijk begin dit jaar al begonnen. De Nederlandse voormalige institutionele handelaar PlanB en Delphi Digital-CEO Kevin Kelly denken allebei dat dit het geval is. Volgend jaar zullen we het antwoord te weten komen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement