Thom Derks Thom Derks
26/07/2022 16:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/07/2022 16:16

Bitcoin of goud, wat is in vergelijking veiliger?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin of goud, wat is in vergelijking veiliger?

Foto: seven xu/Shutterstock

Bitcoin (BTC) wordt al jaren het digitale goud genoemd. In dit artikel gaan we de twee met elkaar te vergelijken om te bepalen wat de veiligere investering is. Vanaf 2009 gemeten heeft bitcoin het uiteraard veel beter gedaan dan goud, maar het is niet helemaal eerlijk om de twee vanaf dat punt met elkaar te vergelijken. Bitcoin was immers pas net geboren en had daarom meer potentie om te groeien. Laten we de assets dan ook vooral objectief met elkaar vergelijken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Absolute schaarste bitcoin

Bitcoin kent een absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, terwijl we van goud niet weten hoeveel er nog in omloop komt. Ieder jaar groeit de supply van goud met ongeveer 1 tot 2 procent en dat lijkt voorlopig nog niet ten einde te komen. Goud kent dus waarschijnlijk tot in de eeuwigheid een inflatie van 1 tot 2 procent, terwijl de inflatie van bitcoin vrij snel richting de nul zakt. Op het gebied van schaarste lijkt bitcoin dus de koning: 1-0 voor bitcoin.

Advertentie

Goud is fysiek en zwaar

Als het gaat over de transportkosten dan is bitcoin ook de grote winnaar. Binnen minuten seconden is het mogelijk om voor een paar cent iedere hoeveelheid bitcoin naar de andere kant van de wereld te sturen. Voor het versturen van goud moet je investeren in beveiligd transport en het duurt een stuk langer voordat het op locatie is. Op het gebied van transportkosten is bitcoin dus ook de baas: 2-0 voor bitcoin.

Bitcoin begint spannende week van rentebesluiten met hoopvolle stijging
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

BTC is digitaal

Dan komen we op de opslagkosten en die zijn voor bitcoin praktisch nul als ze eenmaal op locatie zijn aangekomen. Bitcoin is niet fysiek, dus je hoeft er nergens een beveiligde ruimte voor te huren. Het enige wat je moet doen is zorgen dat je een veilige wallet-setup hebt. De opslagkosten voor goud zijn een stuk groter, waardoor bitcoin ook op dit vlak de winnaar is: 3-0 voor bitcoin.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Goud is een oude rot

Het enige punt waarop bitcoin het moet afleggen tegen goud lijkt de geschiedenis. Goud heeft zich al duizenden jaren bewezen als een stabiele store of value. Bitcoin bestaat pas sinds 2009 en kan dat niet zeggen. Vooral bij oudere beleggers lijkt goud nog altijd de primaire store of value te zijn. Als het geld van die generaties bij de huidige jongere generaties terechtkomt kan dat weleens omdraaien. Deze moeten we echter aan goud laten, waardoor de eindstand op 3-1 in het voordeel van bitcoin komt.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie