Erik Juffermans Erik Juffermans
30/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/05/2023 19:00

Bitcoin presteert een stuk sterker dan goud, zilver en olie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin presteert een stuk sterker dan goud, zilver en olie

Foto: Immersion Imagery/Shutterstock

Mei was geen topmaand voor bitcoin (BTC). Ondanks het kleine herstel van afgelopen weekend, staat de koers alsnog 5 procent in de min deze maand. Op basis van de afgelopen 90 dagen doet de bitcoin koers het juist heel aardig en staat maar liefst 18 procent in de plus. In vergelijking met grondstoffen zoals goud, zilver en olie steekt het ‘digitale goud’ er zelfs met kop en schouders bovenuit, meldt analysebedrijf Glassnode.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin troeft goud en zilver af

De edelmetalen goud en zilver zagen beide forse rally’s de afgelopen drie maanden. De twee stegen respectievelijk 7,5 en 12,7 procent. De koers van olie daalde echter met zo’n 4 procent. Bitcoin steeg daarentegen met 18 procent in dezelfde periode en steeg zelfs met 70 procent in het eerste kwartaal van 2023.

Mei was, zoals gezegd, geen beste maand voor BTC en de koers dipte met ruim 16 procent sinds de lokale top op 14 april. Deze matige prestatie in de maand mei is echter geen verrassing. Mei is namelijk historisch gezien geen goede maand voor Bitcoin. ‘Sell in May and go away’ is een veelgehoorde uitspraak in de crypto wereld.

Wat brengt de toekomst voor BTC?

Op basis van de geschiedenis hoeven we ook niet al te veel spannends van de maand juni verwachten. Vooral in 2022 was juni een rampmaand voor de markt, maar dat had natuurlijk met de crash van terra (LUNA) te maken. De BTC koers daalde toen met bijna 40 procent. Wellicht moeten we onze ogen richten op juli, historisch gezien een groene maand. De afgelopen drie jaar steeg bitcoin elke juli met ongeveer 20 procent.

Hoewel zulke historische vergelijkingen leuk zijn, zijn ze allesbehalve een garantie. De crypto markt kan erg volatiel zijn en onvoorspelbaar gedragen, dus neem deze statistieken met een korreltje zout. Wat we wel zeker weten is dat bitcoin het beter doet dan concurrerende activa zoals goud, zilver en olie.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie