Kevin Schijven Kevin Schijven
04/02/2024 15:03 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/02/2024 14:05

Bitcoin slurpt nu meer dan 2% van alle elektriciteit in de VS op

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin miners zetten zich schrap voor halving met miljardenreserves

Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Sinds het verbod in China zijn de Verenigde Staten zeer populair geworden voor bitcoin (BTC) mining.

Onlangs vroeg het Energy Information Agency (EIA) van de Department of Energy aan alle miners om gedetailleerde gegevens over hun energieverbruik door te geven.

In een voorafgaand onderzoek van de EIA blijkt dat bitcoin miners mogelijk meer dan 2% van alle elektriciteit in de VS gebruiken

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Enorme groei bitcoin miners VS sinds China verbod

Alhoewel er nog enkele kleine miners bestaan die thuis crypto minen, wordt verreweg het grootste deel van bitcoin mining inmiddels in zogeheten bitcoin farms gedaan.

Dat zijn grote installaties met speciale hardware gemaakt voor mining. Desondanks zijn de grootste kosten voor miners verbonden aan de elektriciteit.

Jarenlang zaten verreweg de meeste miners in China vanwege de goedkope energie. Het was vooral populair om naast waterkrachtcentrales te opereren. Althans, totdat China een algeheel verbod op crypto en mining in 2021 invoerde.

Na het verbod verhuisde een groot deel van de miners naar de VS, en voornamelijk naar Texas. De staat biedt relatief goedkoop elektriciteit, vooral wanneer het weer rustig is. Wanneer het weer echter extreem heet of koud wordt in Texas, dan moeten de miners hun operaties stilleggen, maar daar ontvangen ze compensatie voor.

In een half jaar na het verbod in China groeide het aandeel van bitcoin mining in de VS van ongeveer 18% naar 37,8% in 2022. Dat blijkt uit gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index. Dat aandeel ligt ondertussen waarschijnlijk nog hoger.

Advertentie

Meer dan 2% van elektriciteit in de VS gaat naar bitcoin mining

Er blijkt echter wat onduidelijkheid te zijn in de schattingen over het verbruik. Daarom heeft de EIA onlangs besloten een oproep te doen aan alle mining bedrijven om hun verbruik gedetailleerd door te geven.

In een voorafgaand onderzoek concludeert de EIA het energie gebruik van miners in de VS de laatste jaren hard gegroeid is.

Volgens de EIA zou mogelijk al 2,3% van alle elektriciteit in de VS naar bitcoin mining gaan. Dat komt overeen met het energieverbruik van een kleine staat.

De overheidsinstantie noemt dit zorgwekkend. Zo zouden bepaalde oude fossiele brandstofcentrales mogelijk al zijn gesloten als ze bitcoin miners niet van stroom konden voorzien.

Daardoor worden bitcoin miners beschuldigd van het bijdragen aan de uitstoot van dergelijke fossiele brandstofcentrales.

Dat geldt lang niet voor alle bitcoin miners. Inmiddels zou meer dan 50% van de bedrijven zijn energie halen uit groene bronnen.

Ook vestigen miners zich regelmatig naast aardgasvelden, die hun overtollige energie aan bitcoin miners leveren. Anders zouden dit soort bedrijven hun methaangas verbranden, wat nog slechter is voor het milieu.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie