Ivo Melchers Ivo Melchers
26/09/2023 07:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2023 21:04

Bitcoin stijgt bijna altijd in oktober: dit jaar wederom ‘uptober’?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Riemen vast: deze crypto staat op het punt van exploderen

Foto: ST House Studio/Shutterstock

De beruchte septembermaand voor bitcoin (BTC) komt langzamerhand op een einde en dus kunnen we ons op gaan maken voor oktober. Cryptofanaten van over de hele wereld noemen de maand al jaren ‘uptober’. Het mag duidelijk zijn waar dit naar verwijst, maar wat zijn precies de historische prestaties van bitcoin in oktober? Kunnen we ons gaan opmaken voor een groene maand?

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin’s groene oktobermaand

De historische koersgegevens halen we bij het platform CoinGlass vandaan. De maandelijkse koersprestaties van de afgelopen tien jaar worden hier overzichtelijk weergegeven. Kijkende naar de maand oktober kunnen we zien dat de bitcoin koers slechts twee keer de maand in het rood heeft afgesloten.

Historische bitcoin data
Maandelijkse bitcoin resultaten van de afgelopen tien jaar. – Bron: CoinGlass

Om precies te zijn eindigde bitcoin in 2014 de maand oktober met 12,95 procent in de min en in 2018 zakte de koers met 3,83 procent in elkaar.

De term ‘uptober’ is dus wel degelijk ergens op gebaseerd. Het gemiddelde rendement staat bovendien gelijk aan maar liefst 22,34 procent. Alleen de maand februari slaagt erin om net als oktober slechts twee dalingen te registreren in de afgelopen tien jaar.

Afgaande op historische data is de kans erg groot dat we een positieve maand tegemoet gaan. Echter bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Het is een standaard riedeltje binnen de beleggingswereld, maar je kunt er simpelweg niet omheen. Dat bitcoin doorgaans goed presteert in oktober is een feit, maar het hoeft niet te betekenen dat de geschiedenis wederom in herhaling zal treden.

De koers wordt vanzelfsprekend beïnvloed door een verscheidenheid aan factoren en dus is het te simpel om puur op basis van historische data uit te gaan.

Buiten de uitstekende rendementen om draagt de maand oktober sowieso al veel waarde binnen de Bitcoin-gemeenschap aangezien Satoshi Nakamoto, de pseudonieme bedenker van Bitcoin, op 31 oktober 2008 voor het eerst de whitepaper van Bitcoin publiceerde.

Advertisement

Septemberanalyse: hoe BTC standhoudt

De septembervloek van BTC is afgelopen weken al vaker aan bod gekomen in het Bitcoin nieuws. Sinds 2013 heeft bitcoin namelijk slechts tweemaal de maand september in het groen afgesloten. De maand september werd geopend op een prijs van nipt onder de 26.000 en bereikte 2 weken geleden een dieptepunt van ongeveer 24.900 dollar.

Hoewel bescheiden, bevindt de prijs zich momenteel echter in positief terrein. Op het moment van schrijven staat de prijs gelijk aan 26.252 dollar. Hiermee staat het 1,2 procent in de plus. De maand is echter nog niet afgelopen, dus het zal nog erg spannend of bitcoin zijn vloek weet te verslaan.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement