Kevin Schijven Kevin Schijven
13/01/2023 08:53 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2023 08:53

Bitcoin stijgt hardst in maanden, maar analisten vrezen voor pullback

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers schommelt in bereik, markt wordt steeds onzekerder

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) zorgde gisteren voor geen grote verassingen en ook geen nieuwe dosis angst. Toch werden de koersen, ook die van bitcoin (BTC), even volatiel.

Bitcoin schommelde kort na CPI hevig heen en weer tussen $17.900 en $18.400 en vond daarna rust rond $18.100. Dat was van korte duur, want de koers maakte daarna een flinke sprong omhoog en schoot op een aantal beurzen zelfs even boven $19.000 uit en tikte $19.150 aan.

Sindsdien probeert de koers grip te vinden op de $18.800 en komt op het moment van schrijven uit op $18.860 op op Binance en €17.370 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 4,2% in de plus. Het handelsvolume steeg in de afgelopen 24 uur met 30%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $363 miljard en de dominantie op 40,1%. De Fear & Greed Index komt uit op 31 (Fear).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

CPI zorgt voor sterkste stijging in 2 maanden

De Amerikaanse inflatiecijfers kwamen gisteren, zoals verwacht, op 6,5% uit. Een nieuwe dosis angst over het Federal Reserve beleid, zoals we in december zagen, blijft dus uit. Het is een teken dat investeerders hopen dat de Fed terughoudender zal zijn met de renteverhogingen, oftewel op een meer dovish dan hawkish beleid zal zal overgaan.

Dat gezegd hebbende, lijkt een daadwerkelijke omkeer in het beleid, een zogenaamde “Fed pivot” nog zeer onwaarschijnlijk. Op 1 februari krijgen we meer te weten, dan volgt de volgende Federal Open Market Committee (FOMC).

De CPI publicatie zorgde gisteren dat bitcoin met zo’n 5% steeg, de hardste stijging in meer dan twee maanden. Het is tot dusver ook de derde beste start van een jaar in de geschiedenis van bitcoin, meldt analist TXMC:

Advertentie

Worden de bitcoin whales wakker of toch niet?

Wij hebben vandaag wat tegenstrijdige bevindingen. Zo meldt CryptoQuant analist Cauê Oliveira dat het lage volume suggereert dat er nog altijd weinig activiteit te zien is onder de institutionele spelers en de whales.

Daartegenover meldt analysebedrijf Santiment juist dat de whales toch eindelijk interesse beginnen te tonen en dat het aantal grote transacties aan het toenemen is. De whales zouden volgens Santiment mogelijk zelfs verantwoordelijk zijn voor de recente stijging.

Bitcoins 200-dagen moving average nadert record: Waarom dit belangrijk is
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin analisten waarschuwen voor pullback

Alhoewel te merken is dat het marktsentiment een stuk positiever is geworden, waarschuwen veel analisten nog voor voorzichtigheid. Mocht deze opwaartse trend direct doorzetten, dan zien we wellicht snel een test van de beruchte 200-dagen moving average, die momenteel rond $19.500 ligt.

Toch verwachten veel analisten eerst een pullback. Dan zien we mogelijk een hertest van het gebied rondom $17.300, nu als support in plaats van weerstand. Als deze echter niet standhoudt, dan neemt de kans op een nieuw low weer snel toe. We moeten rekening houden met het feit dat de marktomstandigheden nog altijd ver van ideaal zijn.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie