Ivo Melchers Ivo Melchers
22/04/2024 13:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2024 12:07

Bitcoin transactiekosten crashen hard na bizarre halving piek

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin transactiekosten crashen na bizarre halving piek

Foto: PixieMe/Shutterstock

Afgelopen weekend schoten de transactiekosten op het Bitcoin (BTC) netwerk explosief de lucht in. Nadat de vierde halving had plaatsgevonden moest je als Bitcoin-gebruiker diep in de buidel tasten om een transactie erdoorheen te drukken. De flitsende stijging is nu gevolgd door een even snelle daling. Inmiddels zijn de betaalde vergoedingen gewoon weer een extraatje voor de miners.

PayPal gaat ‘groene’ bitcoin miners met speciale BTC belonen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Gemiddelde BTC vergoedingen dalen hard

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de langverwachte Bitcoin halving succesvol uitgevoerd. Bij transactieblok 840.000 was het zover; de beloningen voor miners werden gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Vanaf dat moment werd tevens het Runes-protocol gelanceerd, een nieuwe tokenstandaard voor het Bitcoin netwerk.

Runes biedt een efficiënter en robuuster alternatief om tokens op de Bitcoin blockchain te lanceren dan het in januari 2023 gelanceerde Ordinals. Dat er gigantisch veel vraag was vanuit de Bitcoin-community om direct een graantje mee te pikken was wel duidelijk. In het halving block werd er namelijk een weerzinwekkende 37,7 BTC, wat overeenkomt met zo’n 2,4 miljoen dollar, aan vergoedingen betaald. Normaal gesproken vormt de block reward het leeuwendeel van de omzet van de miners.

Afgelopen zaterdag lagen de gemiddelde transactiekosten op een recordhoogte van 128 dollar. Over die gehele dag werd een totaal van 78,3 miljoen dollar uitgegeven aan transactiekosten, wat meer dan 24 keer hoger was dan Ethereum (ETH), volgens Crypto Fees.

Uit data van mempool.space blijkt dat de transactiekosten in rap tempo zijn gedaald. Gemiddeld betaal je nu net iets minder dan een tientje om waarde over de blockchain van Bitcoin te versturen.

Advertentie

Bitcoin miners lopen binnen

Voor Bitcoin miners is de hype omtrent het Runes-protocol natuurlijk een mooie financiële meevaller. De halving verdubbelt namelijk de kosten voor het minen van één bitcoin. Dankzij de enorme netwerkcongestie werden ze in eerste instantie niet negatief beïnvloed door het fundamentele evenement.

De hoger-dan-normale block vergoedingen gingen door tot ongeveer block 840.200. Sindsdien strijken miners weer gemiddeld 1-2 BTC op bovenop de beloning van 3,125 BTC.

Indien de belangstelling omtrent Runes aanhoudt, biedt dit meer miners de mogelijkheid hun hoofd boven water te houden. Degenen met hoge operationele kosten worden logischerwijs het hardst geraakt door de halvering van de block reward.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie