Roy van Krieken Roy van Krieken
03/02/2022 17:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2022 17:05

Bitcoin verantwoordelijk voor 0,08% van de wereldwijde CO2-uitstoot

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin verantwoordelijk voor 0,08% van de wereldwijde CO2-uitstoot

Foto: Leonid Sorokin/Shutterstock

Het zal voor slechts weinigen nog een geheim zijn dat het Bitcoin (BTC) netwerk een grote hoeveelheid energie verbruikt. Door het proof-of-work consensus model waar het netwerk op draait zijn er gigantische hoeveelheden computers nodig om het netwerk te beveiligen en stabiel te houden. Uit een onderzoek van CoinShares blijkt dat dit energieverbruik van het Bitcoin netwerk verantwoordelijk is voor zeker 0,08% van alle CO2-uitstoot over de hele wereld.

Bitcoin transactiekosten halen Ethereum in, redding voor miners?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

CoinShares onderzoek naar BTC mining

Uit het onderzoek naar de effecten van het energieverbruik van het Bitcoin netwerk blijkt dat de heftige kritiek van velen wellicht iets overdreven is. Critici van bitcoin, en crypto in het algemeen, stellen dat het energieverbruik van het Bitcoin netwerk in grote mate bijdraagt aan klimaatverandering.

Uit het onderzoek van CoinShares blijkt echter dat een minuscuul deel, slechts 0,08%, van de jaarlijkse uitstoot van CO2 terug te herleiden is tot het Bitcoin netwerk. Het onderzoek stelt dan ook dat Bitcoin een praktisch verwaarloosbare invloed heeft op het klimaat.

“Met 0,08 % van de wereldwijde CO2-uitstoot zou het niet meer dan een afrondingsfout zijn om het hele mining netwerk aan de wereldwijde vraag te onttrekken en zo honderden miljoenen mensen hun enige hoop op een eerlijke en toegankelijke vorm van geld te ontnemen.”

Bitcoin en het klimaat

Het afgelopen jaar is Bitcoin veelvuldig negatief in het nieuws gekomen door het energieverbruik. In China werd het minen van bitcoin zelfs volledig verbannen, mede doordat de enorme hoeveelheid Bitcoin miners in het land te veel stroom gebruikten.

Ook elders in de wereld is het Bitcoin netwerk een doorn in het oog. Een tijdje terug maakte de Zweedse overheid nog bekend dat zij een oproep deden aan de Europese Unie om het minen van bitcoin te verbieden. Uiteraard lag het zogenaamde problematische energieverbruik hieraan ten grondslag.

De resultaten van het onderzoek van CoinShares zijn echter duidelijk. Het Bitcoin netwerk heeft niet tot nauwelijks invloed op de wereldwijde klimaatverandering en heeft slechts een gering aandeel in de wereldwijde CO2-uitstoot.. 

“In het grote geheel der dingen is de koolstofuitstoot van de elektriciteitsleveranciers die het Bitcoin-mining twerk bevoorraden, onbeduidend”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie