Simon Bosch Simon Bosch
17/02/2024 18:42 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/02/2024 17:00

Bitcoins maken wordt steeds moeilijker, bereikt nieuw record

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoins maken wordt steeds moeilijker, bereikt nieuw record

Foto: ivan_kislitsin/Shutterstock

Volgens de planning vindt aankomende april de eerstvolgende bitcoin (BTC) halving plaats. Hierna zullen miners maar de helft van de bitcoins per gedolven block verdienen dan nu, en uiteraard hebben veel van deze bedrijven zich hier al op voorbereid. Ze zijn al een tijd druk bezig om hun productiecapaciteit te verhogen, wat opnieuw heeft geleid tot een record.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin miners concurreren hard met elkaar

Om precies te zijn heeft de mining difficulty op donderdag wederom een recordniveau gehaald, volgens gegevens van Blockchain.com. De waarde is om precies te zijn bijgesteld van 75,5 biljoen naar 77,6 biljoen, een toename van ongeveer 0,3 procent. Het betreft een flinke stap, maar niet zo’n grote stap als de vorige. Dat betrof een toename van ruim 7 procent, de grootste sprong omhoog in meerdere jaren.

Dit geeft aan dat miners meer bereid zijn dan ooit om meer mininghardware aan te sluiten op het netwerk, en dus graag meer willen verdienen. Logischerwijs zullen de nieuwe apparaten efficiëntere ASIC-miners zijn. Na de halving zullen ze namelijk maar half zoveel bitcoins verdienen, wat betekent dat ze efficiëntere hardware moeten gebruiken om de marges weer op hetzelfde niveau te krijgen.

Ondertussen is de totale hashrate van het Bitcoin (BTC) netwerk sinds eind vorige week juist iets gedaald, van 597 terahash per seconde (TH/s) naar ruim 560 TH/s. Dat is een krimp van ruim 6 procent

Advertentie

Miners bereiden bitcoin halving voor

Gisteren schreven we dat crypto-vermogensbeheerder Galaxy verwacht dat de halving de hashrate met 15 tot 20 procent zal laten dalen. De minst efficiënte ASIC-miningapparaten moeten dan namelijk noodgedwongen offline gehaald worden om de kosten te drukken.

Mede door de aanstaande halving zijn miners het afgelopen jaar erg druk geweest met het aanschaffen van de meest moderne en dus de meest efficiënte hardware. Nu de oude apparaten nog niet aan uitfasering toe zijn, kunnen ze mooi ingezet worden om een extra graantje mee te pikken. Zo deed Riot Blockchain vorig jaar nog een aankoop voor zijn grootste uitbreiding tot nu toe.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie