Simon Bosch Simon Bosch
16/02/2024 20:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2024 19:02

Dit gaat er na de bitcoin halving gebeuren volgens vermogensbeheerder

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bekende crypto-miljonair deelt hoe bitcoin in 2024 kan gaan groeien

Foto: Thitiwat Thapanakriengkai/Shutterstock

Naar verwachting vindt rond 20 april de eerstvolgende bitcoin halving plaats. Dat betekent dat bitcoin miners daarna maar de helft van de bitcoins zullen ontvangen voor het delven van een block op de blockchain. Crypto-vermogensbeheerder Galaxy zet in een onderzoeksrapport uiteen wat miners te wachten kan staan.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

“Hashrate gaat dalen door halving”

Nog niet zo lang geleden kenden we Galaxy als ‘Galaxy Digital’, maar een tijdje geleden heeft het bedrijf besloten om zijn naam te veranderen naar simpelweg ‘Galaxy’. Voor 2024 verwacht het de kosten voor 1 terahash per seconde (TH/s) aan hashrate voor de Bitcoin-blockchain volatieler gaan zijn dan in 2023. Vorig jaar daalde deze waarde namelijk aanzienlijk dankzij de gestegen bitcoin koers, gestegen transactiekosten en gedaalde energieprijzen.

Maar in 2024 zou de verhouding tussen vraag en aanbod voor miners snel kunnen veranderen, waardoor de kosten voor miners ook snel in zowel de positieve als negatieve richting zouden kunnen veranderen. Een belangrijke factor hierin zal de bitcoin halving zijn, die sommige miners zal dwingen om een deel van hun productiecapaciteit offline te halen. Galaxy schat dat dit zo’n 15 tot 20% van de huidige totale hashrate zal zijn, wat neerkomt op 98 exahash per seconde (EH/s).

Advertentie

Miners bereiden voor alvorens bitcoin halving

De meeste analisten verwachten dat de halving niet zo gunstig gaat zijn voor miners. De inkomsten per gedolven block zal namelijk halveren tot 3,125 BTC. Net als Galaxy verwacht ook JP Morgan hierdoor een daling van de hashrate.

Gunstig is voor bitcoin miners dat ze in 2023 al veel nieuwe ASIC-mininghardware hebben aangekocht, die een stuk efficiënter zijn dan hun voorgangers. Riot Blockchain deed zelfs de grootste aankoop van zijn bestaan, en ook Marathon Digital deed eind vorig jaar opnieuw een grote investering. Deze toename zorgt ervoor dat minder apparaten offline gehaald moeten worden, omdat het hierdoor rendabeler is om te blijven minen. In dat geval was de genoemde 15 tot 20% hoger geweest.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie