Simon Bosch Simon Bosch
08/07/2022 18:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2022 18:00

Celsius stuurt weer bitcoin naar exchange, betaalt wel lening af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Transactiegegevens van duizenden crypto klanten van Celsius op straat

Foto: ARTEMENKO VALENTYN/Shutterstock

De grote crypto-bank Celsius Network (CEL) kwam vorige maand financieel in de problemen nadat de crypto-markt te hard in waarde daalden. Nu heeft het bedrijf voor $500 miljoen dollar aan bitcoin (BTC) naar een exchange verstuurd om te verkopen. Tegelijkertijd heeft het een lening van DeFi-protocol Maker terug kunnen betalen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Celsius verkoopt onderpand

Dat schrijft blockchain-analysebedrijf Nansen op Twitter. Celsius had op Maker een enorme lening met maar liefst $440 miljoen dollar onderpand staan, volgens CoinDesk. Om precies te zijn was het onderpand 21.962 Wrapped BTC (WBTC), dat inmiddels licht in waarde gestegen is.

Nu is het onderpand niet alleen vrijgekomen, het is ook verstuurd naar handelsplatform FTX. Dat betekent dat de tokens vermoedelijk snel verkocht zullen worden. Fundstrat-analist Walter Teng denkt dat de lopende deleveraging in crypto meer druk zal zetten op de activa die als onderpand worden gebruikt. WBTC zou het grootste deel van Celsius’ onderpand vormen. Dat is geen positief nieuws voor crypto-markten in het algemeen.

Wel heeft het bedrijf de lening nu volledig afbetaald. De margin call in jargon is nu betaald met het onderpand. Dat betekent dat het risico dat andere bedrijven lopen door Celsius nu iets lager is. Het lijkt erop dat het faillissement al aardig in de prijs van cryptocurrencies zit.

Advertentie

(Niet) het einde van de berenmarkt?

In ieder geval moeten we ons afvragen of de stijging van de afgelopen dagen betekent dat de berenmarkt al over is. Er zijn tekenen van een bodem, maar verbeteringen in het sentiment zouden op dit moment een negatief signaal kunnen zijn. Weliswaar stijgen veel tokens, maar het zou niet meer dan een relief rally kunnen zijn.

Toen het bedrijf in de problemen kwam, bevroor het de accounts van zijn klanten. Dat betekent dat het bedrijf hoe dan ook grote problemen zou hebben bij een doorstart – mensen zouden hun vertrouwen kwijt zijn, en alsnog hun geld terug willen hebben.

Niet veel later werd investeringsbank Goldman Sachs ingeschakeld om de uitverkoop van Celsius’ activa te leiden. Er valt dus weinig meer te redden. In mei van 2022 zou het nog $11,8 miljard voor klanten onder beheer hebben gehad.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie