Thom Derks Thom Derks
15/09/2023 17:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2023 20:33

China slaat terug, de ECB is klaar en bitcoin staat in de plus

Nieuws
Het World Economic Forum (WEF) geeft vier redenen voor de groeiende interesse in cryptocurrencies

Het is weer tijd voor de dagelijkse macro-update met de belangrijkste ontwikkelingen op economische vlak die de bitcoin koers beïnvloeden. Te beginnen met de Chinese economie die zwaar onder druk staat, maar vannacht terugsloeg met onverwacht sterke data. Verder lijkt de Europese Centrale Bank (ECB) klaar met zijn renteverhogingen en blijft de Amerikaanse economie solide.

Wat betekenen al die ontwikkelingen voor de bitcoin koers? We maken vandaag een spreekwoordelijk rondje langs de (economische velden).

BlackRock CEO draait bij en noemt Bitcoin “legitiem” en “digitaal goud”
BlackRock CEO draait bij en noemt Bitcoin

Sterke economische data uit China

Het is je vast niet ontgaan dat de Chinese vastgoedsector onder zware druk staat en dat de Chinese centrale bank al enige tijd probeert om de economie te stimuleren. Waar de rest van de wereld bezig is met een gevecht tegen inflatie, lijkt in China een tegenovergestelde situatie gaande.

Vannacht kwam er eindelijk wat positief nieuws voor de Chinezen, want de industriële productie steeg met 4,5 procent, terwijl een stijging van 3,9 procent verwacht werd. Verder schoten de retail-verkopen omhoog met 4,6 procent ten opzichte van de 3 procent die verwacht werd.

Bron: Tradingview

Door deze onverwachtse rechtse hoek van China schoot de Chinese yuan omhoog ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Al is de Amerikaanse dollar inmiddels alweer (redelijk) hersteld van die klap.

De grote vraag is of de initiatieven van de Chinese centrale bank voldoende zijn om de economie erbovenop te helpen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de eerste positieve data is hiermee binnengekomen.

Advertentie

De laatste renteverhoging

Dan springen we over naar de Eurozone, want daar verhoogde de ECB gisteren (waarschijnlijk) voor de laatste keer de rente en hopen ze met de huidige rentestand de inflatie terug te brengen naar 2,0 procent. Die inflatie ligt in de Eurozone nog boven de 5 procent, dus het kan nog lang duren voordat we de rentes weer zien zakken.

Terwijl de inflatie een probleem blijft voor de Eurozone, begint ook de economie te verzwakken. De consumptie daalt, bedrijven hebben het steeds moeilijker en de groeivoorspellingen gaan ook naar beneden; wat vooral goed is voor de Amerikaanse dollar.

De bovenstaande grafiek laat zien dat de euro aan een behoorlijke glijpartij bezig is ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Voorlopig lijken er geen aanwijzingen te zijn voor een omkering van die trend. De Amerikaanse economie blijft solide, waardoor de Amerikaanse centrale bank het gevecht tegen de inflatie waarschijnlijk langer kan volhouden dan de ECB.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

De bitcoin koers laat de afgelopen dagen weer wat positief momentum zien. Al is er op fundamenteel vlak weinig veranderd. Alles bij elkaar is het macro-economische klimaat nog geen stimulans voor bitcoin.

Daarbij kijken we vooral naar de Verenigde Staten.

Zolang de Amerikaanse economie solide blijft doorkachelen zullen de rentes niet dalen en ligt er een relatief hoge druk op de bitcoin koers.

Een reden waarom hoge rentes voor druk op de bitcoin koers zorgen is omdat je nu >5 procent rendement kunt verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.

Daarmee kun je dus een redelijk risicoloos rendement van +/- 5 procent op de Amerikaanse dollar pakken en veel investeerders geven daar de voorkeur aan boven het meer risicovolle bitcoin; zeker in dit macro-economische landschap.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom Derks is redacteur bij Crypto Insiders sinds januari 2019. Hij heeft Rechten gestudeerd in Leiden en Economie in Amsterdam. Thom’s persoonlijke interesse in (macro-)economische ontwikkelingen, met name bitcoin, leidde hem naar de wereld van cryptonieuws. Zijn fascinatie voor digitale schaarste, zoals bij bitcoin, inspireerde zijn carrière. Thom’s expertise ligt in de economische aspecten van bitcoin en hij ziet de toekomst van cryptocurrency vooral in de groei van bitcoin als waardeopslag.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie