Thom Derks Thom Derks
08/03/2023 13:20 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/03/2023 13:20

“Crypto is een bende,” zegt Fed voorzitter Jerome Powell

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Mark Van Scyoc/Shutterstock

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve), waarschuwt banken in de Verenigde Staten om zich te mengen in de crypto industrie. Volgens Powell is de industrie op dit moment een bende, maar aan de andere kant wil hij ook voorkomen dat het met strenge regels en handhaving de innovatie tegenwerkt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

‘Crypto is een bende’

Powell sprak op dinsdag 7 maart voor de Senate Banking Committee, waar hij met name inging op het beleid van de centrale bank om de inflatie te bevechten. Na zijn toespraak kreeg de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank echter ook herhaaldelijk vragen over de crypto-industrie.

“We moeten openstaan voor het idee dat er – ergens daar – technologie is die voor productieve innovatie kan zorgen en de levens van mensen kan verbeteren. We willen die innovatie niet tegenhouden.”

Aldus Powell. Toch was hij vooral kritisch op de sector: “We hebben het afgelopen jaar een paar opmerkelijke gebeurtenissen gezien binnen de crypto-wereld. Er is behoorlijk wat onrust geweest binnen die industrie”, waarmee hij verwijst naar het omvallen van FTX en de implosie van Terra (LUNA).

“We zien binnen de crypto-wereld een hoop activiteit waar gereguleerde financiële instellingen mee op moeten passen”, zo gaat Powell verder. Echt enthousiast is Powell dus niet over bitcoin (BTC), maar hij ontkent niet dat er interessante dingen gebeuren.

Advertentie

Problemen met stablecoins

Als het aan Powell ligt moet het Amerikaanse Congress opstaan om de industrie van duidelijkheid te voorzien in de vorm van een “werkbaar juridisch raamwerk.” Volgens de voorzitter van de belangrijkste centrale bank ter wereld kan met name de industrie voor stablecoins wat extra regels en transparantie gebruiken.

Hiermee verwijst Powell waarschijnlijk direct naar de implosie van Terra, waarbij de terraUSD (UST) stablecoin hard ten onder ging. Bij de ineenstorting van Terra ging er voor ruim 40 miljard dollar aan kapitaal in rook op en dat heeft wetgevers over de hele wereld wakkergeschud over de gevaren van crypto.

Uiteindelijk waren het vooral de uitspraken van Powell over de algemene gezondheid van de economie die de markt het meeste in beweging brachten. De inflatie blijkt een stuk hardnekkiger dan de centrale bank aanvankelijk hoopte en dat vergt waarschijnlijk een harder optreden van de Federal Reserve.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie