Ivo Melchers Ivo Melchers
11/09/2023 09:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/09/2023 09:30

Crypto les: Bitcoin gebruiker verspilt $500.000 aan transactiekosten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto les: Bitcoin gebruiker verspilt $500.000 aan transactiekosten

Foto: Shutterstock/ PixieMe

Om als Bitcoin (BTC) gebruiker een plekje in een transactieblok te bemachtigen, zul je transactiekosten neer moeten leggen. Deze vergoedingen gaan rechtstreeks naar de miner die het transactieblok toevoegt aan de blockchain. De gelukkige miner van block 807.058 ontving een exorbitant bedrag aan betaalde transactiekosten doordat een gebruiker volledig de plank missloeg en 500.000 dollar aan vergoedingen betaalde.

Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht

Half miljoen dollar aan BTC transactiekosten

Op Mempool.space zijn alle details van block 807.058 te vinden. Het transactieblok bevatte 2.652 transacties en in totaal is er maar liefst 20.013 BTC aan vergoedingen betaald. F2Pool, een van ’s werelds grootste mining-pools, ging er met deze reusachtige stapel vandoor. Daarbovenop kreeg het vanzelfsprekend nog de block reward van 6,25 BTC.

Hier kun je de specifieke transactie vinden met maar liefst 19 BTC aan transactiekosten. Het gaat om een betaling van 0,07 BTC. Tegen de huidige bitcoin koers draagt dit een waarde van ongeveer 1.800 dollar. Volgens schattingen heeft de nog onbekende Bitcoiner 481.299 keer zo veel betaald als wat daadwerkelijk nodig was.

Mononaut, ontwikkelaar van onder andere Mempool.space, weerlegde op X, voorheen bekend als Twitter, bepaalde theorieën over een mogelijk motief achter de ongekend hoge transactiekosten.

Allereerst geeft hij aan dat het geen opzettelijke betaling aan de mining pool zelf betreft, aangezien de ‘’block audit laat zien dat de transactie openlijk werd uitgezonden zodat iedereen deze kon minen’’.

Daarnaast schrijft hij dat het hoogstwaarschijnlijk niet om een softwarefout gaat. De transactie lijkt volgens Mononaut op een geautomatiseerde batchopname/uitbetaling, maar ‘’geen van de andere uitbetalingen van hetzelfde adres ervoor of erna betaalt abnormale kosten’’.

Bovendien waren de transactiekosten geen rond getal of eentje met extra nullen, wat weleens vaker gebeurt met typfouten.

Mononaut denkt zelf dat de fout handmatig is veroorzaakt:

‘’(Misschien) waren ze van plan een vergoeding van 8.632 sats in te stellen, maar plakten per ongeluk een output in de feebox, veranderden deze in 1.982.108.632 sats (in plaats van de output van 198.210 sats) en verstuurden deze transactie zonder dubbel te controleren.’’

Bitcoin mining pool wil fout terugdraaien

De oprichter van F2pool, Chun Wang, liet vandaag op X weten dat ze de 20 BTC ‘’on hold’’ zullen zetten. Hij geeft aan dat het opnieuw gedistribueerd zal worden aan de miners als degene achter de transactie zich niet binnen 3 dagen meldt.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie