Roy van Krieken Roy van Krieken
16/12/2021 16:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/12/2021 16:15

Crypto oplichters draaien miljardenomzet in 2021

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto_oplichters_draaien_miljardenomzet_in_2021

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Het afgelopen jaar stond in het teken van een enorme adoptie van cryptocurrencies. Helaas zitten aan de snelle groei van de crypto sector ook haken en ogen. Zo hebben crypto scammers astronomisch veel geld verdiend als in 2021. Vooral ‘rug pulls’ zijn een veelvoorkomend fenomeen geworden.

Analist waarschuwt: Bitcoin gaat niet stijgen na de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

DeFi Rug Pulls

De explosie van zogeheten ‘rug pulls’ binnen de decentralized finance (DeFi) sector heeft ervoor gezorgd dat scammers in 2021 een recordomzet hebben gedraaid. Volgens het data-analyse bedrijfs Chainalysis hebben scammers het afgelopen jaar zo’n $7,7 miljard verdiend.

Een rug pull is een gebeurtenis waarbij ontwikkelaars van een crypto project plotsklaps hun biezen pakken en er vandoor gaan met het geld van goedgelovige investeerders. Een recent voorbeeld van een dergelijke rug pull was Squid Game (SQUID).

Deze token steeg binnen een korte periode gigantisch waardoor de interesse van een grote hoeveelheid crypto investeerders getrokken werd. Echter, tot de schrik van deze investeerders stortte de koers van SQUID binnen de kortste keren volledig in. De ontwikkelaars achter het project waren nergens meer te bekennen.

Volgens het rapport van Chainalysis is de omzet van dergelijke scammers in 2021 met 81% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral rug pulls doen het goed want 37% van de totale omzet van scammers is afkomstig uit deze vorm van oplichting. In 2020 was dit slechts 1%! Dit getuigt van de enorme populariteit van rug pulls onder scammers. 

Crypto scams

Ondanks de schrikbarende cijfers, lijkt de crypto markt steeds volwassener te worden. De omzet van scammers was in 2021 namelijk een stuk lager dan in 2019. Volgens Chainalysis lijkt het er dan ook op dat de relatie tussen crypto prijzen en oplichting activiteiten gebroken is.

Tijdens de crypto bull runs van 2017 en 2020 steeg de activiteit van scammers evenredig met de koersen mee. Tijdens de bullrun van 2021 lijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Malafide praktijken van scammers lijken in 2021 enigszins afgevlakt te zijn.

Dat wil niet zeggen dat crypto investeerders niet ten alle tijden op hun hoede moeten blijven. Het gebeurt nog elke dag dat goedgelovige investeerders het slachtoffer worden van neppe projecten met mooie beloftes.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie