Ivo Melchers Ivo Melchers
14/04/2024 12:58 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2024 12:38

Crypto Rewind: alarmerende bitcoin crash, Uniswap rechtszaak en meer

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto Rewind: alarmerende bitcoin crash, Uniswap rechtszaak en meer

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

Crypto-investeerders zijn de afgelopen week weer een paar jaartjes ouder geworden. Vanwege verontrustende ontwikkelingen in het Midden-Oosten heeft de bitcoin (BTC) koers tot tweemaal toe flinke klappen moeten incasseren. De bitcoin crash heeft de koersen van altcoins nog vele malen harder laten instorten. In deze Crypto Rewind-editie lees je over de gigantische marktcrash, evenals de dreigende rechtszaak tegen Uniswap, de aankomende Bitcoin halving en de resultaten van de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s).

‘Zware bitcoin correctie dreigt als BTC deze prijs niet houdt’
‘Zware bitcoin correctie dreigt als BTC deze prijs niet houdt’

Cryptomarkt stort in elkaar na Iraanse aanval

De cryptomarkt is de afgelopen dagen veranderd in een complete ravage. Het begon allemaal op vrijdagavond, toen de situatie in het Midden-Oosten verergerde. De dreiging van een Iraanse aanval op Israël liet de bitcoin koers als pudding in elkaar zakken. De koers daalde van zo’n $71.000 tot een dieptepunt van $65.000.

Gisteravond was er een nog grotere klap op de cryptomarkt nadat Iran een grote hoeveelheid drones en kruisraketten afvuurde op Israël, als vergelding voor het bombarderen van hun ambassade eerder deze maand. De angst schoot er flink in en de koers van bitcoin crashte 10 procent tot een low van $60.000.

De rest van de markt heeft de afgelopen dagen nog veel meer moeten leiden. De meeste altcoins uit de top 100 verloren in 2 dagen tijd ten minste 20 procent van hun waarde.

Inmiddels zijn de koersen alweer iets opgekrabbeld, maar de paniek is nog verre van uit de markt gevloeid.

Advertentie

Uniswap ontvangt Wells Notice van SEC

Uniswap, ‘s werelds grootste decentrale exchange (DEX), is deze week het slachtoffer geworden van het hardhandige optreden van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in de crypto-wereld. De financiële waakhond heeft een zogeheten Wells Notice afgegeven aan Uniswap Labs, de organisatie achter het DeFi-platform.

Een Wells Notice is een formele waarschuwing die aangeeft dat de SEC van plan is om handhavingsacties te ondernemen tegen projecten waarvan zij vermoedt dat ze de wet overtreden.

Volgens de SEC heeft Uniswap de effectenwetgeving in de Verenigde Staten overtreden. Als reactie op het nieuws daalde de koers van Uniswap’s eigen token, UNI, direct met zo’n 16 procent.

Crypto Ontbijt: Bitcoin-ETF record, celebrity memecoin nieuws & meer
Crypto Ontbijt: Bitcoin-ETF record, celebrity memecoin nieuws & meer

Bitcoin mining nu moeilijker dan ooit, halving in aantocht

Volgende week vindt de langverwachte Bitcoin halving plaats. Deze week werd voor de laatste keer in aanloop naar deze belangrijke gebeurtenis de moeilijkheidsgraad van het mining-proces aangepast. In de nacht tussen 10 en 11 april werd de moeilijkheidsgraad verhoogd naar een nieuw record.

Iedere 2016 transactieblokken, wat overeenkomt met ongeveer 2 weken, wordt de mining difficulty aangepast om de gemiddelde tijd tussen het vinden van nieuwe blokken op ongeveer 10 minuten te houden. De recente stijging is het gevolg van een verhoogde concurrentie tussen miners, die zich momenteel volop voorbereiden op de naderende halvering van hun beloningen.

Naar alle waarschijnlijkheid zal de halving op zaterdag 20 april plaatsvinden. De beloningen voor miners zullen halveren van 6,25 BTC per gemined blok naar 3,125 BTC.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Slechte week voor bitcoin ETF’s

Tot slot nemen we een kijkje bij de resultaten van de bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) van de afgelopen week.

De beursfondsen hebben een teleurstellende week achter de rug. Op maandag, dinsdag en vrijdag stroomden er meer geld uit de fondsen dan dat er werd binnengehaald. In totaal zijn alle fondsen tezamen de afgelopen week met $82,5 miljoen gekrompen, zo blijkt uit data van Farside Investors.

Grayscale’s GBTC was, zoals gewoonlijk, de enige met uitstromen. Ondanks het feit dat GBTC op woensdag zijn beste dag sinds de lancering beleefde, met een netto-uitstroom van $17,5 miljoen, lijkt het einde van de hardnekkige uitstromen nog altijd ver weg. In totaal verloor GBTC $766,8 miljoen deze week.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie