Ivo Melchers Ivo Melchers
01/07/2023 05:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/07/2023 05:00

Cryptobeurs Coinbase genoemd als partner bij bitcoin ETF aanvragen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Exchange Coinbase: Nombrado socio en las solicitudes de ETF de Bitcoin

Foto: Shutterstock/pcperle

Gisteren reageerde de markt vrij heftig toen het nieuws naar buiten kwam dat de bitcoin (BTC) Exchange Traded Fund (ETF) aanvragen herzien moesten worden aangezien er geen specifieke cryptobeurs werd vermeld voor de zogeheten ‘surveillance-sharing agreement’ (SSI). Inmiddels heeft de Chicago Board Options Exchange (CBOE) Coinbase genoemd als partner voor de lijst van bitcoin ETF pogingen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF aanvragen

Een enorme waslijst aan vermogensbeheerders zijn de afgelopen tijd verschenen in het Bitcoin nieuws alsmede hun poging om een spot ETF voor bitcoin op de Amerikaanse markt te krijgen. Grote jongens als BlackRock, WisdomTree, VanEck, Ark Invest, Invesco en Fidelity zitten allemaal in de strijd om een bitcoin ETF te lanceren. Het zou een primeur zijn wat dat betreft aangezien de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tot dusver iedere keer een blokkade vormde.

Een ETF is per definitie namelijk een effect, wat inhoudt dat het eerst goedgekeurd moet worden door de SEC voordat het daadwerkelijk op de beurs verhandeld mag worden. De beurzen waarop de bitcoin ETF’s uiteindelijk genoteerd zouden moeten worden zijn dan ook degene die de aanvraag indienen bij de toezichthouder. Terwijl BlackRock heeft gekozen voor Nasdaq, verlopen alle andere aanvragen via de CBOE.

Advertentie

CBOE kiest Coinbase

De surveillance-sharing agreement is een overeenkomst waarmee de beurs waarop de ETF verhandeld wordt het recht krijgt om alle informatie omtrent activiteit van investeerders in het fonds op te vragen. Het is bedoelt om fraude en marktmanipulatie te ontmoedigen. Gisteren liet de SEC aan zowel Nasdaq als CBOE weten dat hun aanvragen ‘’ontoereikend’’ waren vanwege het ontbreken van een specifieke partner voor de surveillance-sharing agreement.

CBOE heeft inmiddels nieuwe aanvragen ingediend waarin het de Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange Coinbase noemt als zijn partner. Het zegt bovendien dat het platform van Coinbase ‘’een aanzienlijk deel van de in de VS gebaseerde en USD-gedenomineerde bitcoin-handel vertegenwoordigt’’.

De SEC heeft in het verleden opgeroepen tot surveillance-sharing agreements met markten van ‘significante omvang’’, met het argument dat dit nodig is om marktmanipulatie of ander ongewenst gedrag te voorkomen en consumenten als gevolg te beschermen.

Het ontbreken van deze overeenkomsten speelde dan ook een grote rol in veel van de eerdere afwijzingen van de financiële toezichthouder.

De SEC moet nu eerst nog formeel erkennen dat het de aanvragen beoordeelt, voordat de initiële beoordelingsperiode van 45 dagen in gaat. Wanneer de aanvragen gepubliceerd zijn in het Federal Register kan het aftellen daadwerkelijk beginnen. De SEC mag de beoordelingsperiode echter verlengen tot een maximum van 240 dagen.

In het verleden maakte de waakhond iedere keer gebruik van de volle mep en dus is het onwaarschijnlijk dat het nu sneller tot een oordeel zal komen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete
Ripple (XRP) rechtszaak: SEC reageert op verzoek voor lagere boete
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie