Ivo Melchers Ivo Melchers
04/08/2023 09:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/08/2023 09:01

Data toont mogelijke zwakte van Bitcoin schaaloplossing

Nieuws
Adoptie Bitcoin Lightning Netwerk versnelt verder dankzij Binance

Foto: Klemen Bandelj/Shutterstock

Het Bitcoin (BTC) netwerk is niet bepaald ideaal voor het doen van kleine transacties. Slechts eenmaal per tien minuten wordt er namelijk een nieuw block vol transacties aan de blockchain toegevoegd. Aangezien de capaciteiten van het netwerk enigszins beperkt zijn, kunnen de transactiekosten behoorlijk oplopen op momenten wanneer er veel transacties verstuurd worden. Het Lightning Network is een layer-2 schaaloplossing dat tot leven is geroepen om deze problemen op te lossen. Data laat echter zien dat het schalingsnetwerk in zekere zin gecentraliseerd is. Moeten we ons zorgen maken?

Crypto Ontbijt: Bitcoin ETF nieuws, Ethereum record & Ripple rechtszaak
Crypto Ontbijt: Bitcoin ETF nieuws, Ethereum record & Ripple rechtszaak

Bitcoin Lightning Network gecentraliseerd?

Uit data van MemPool Space blijkt dat ongeveer 48 procent van alle Bitcoin Lightning Network nodes wordt gehost door gecentraliseerde cloudserviceproviders Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud. Concreet wordt ongeveer 29 procent van alle Lightning Network nodes ingezet op AWS, terwijl 19 procent wordt gehost op Google Cloud.

Hieruit kun je concluderen dat het Lightning Network sterk afhankelijk is van gecentraliseerde cloudservices. Het vertrouwen op gecentraliseerde oplossingen kan vaak een hoge uptime en betrouwbaarheid garanderen maar dit gaat ten koste van de decentralisatie.

Het Lightning Network maakt off-chain transacties mogelijk via zogenoemde betalingskanalen. Dit stelt gebruikers in staat om razendsnelle en goedkope transacties uit te voeren. Je kunt het Lightning Network zien als een betaallaag bovenop het Bitcoin netwerk. Allerlei kleine transacties kunnen buiten de blockchain om uitgevoerd worden en alleen het openen en het sluiten van het betalingskanaal wordt geverifieerd op de Bitcoin blockchain.

In het Lightning Network bereikt je transactie via verschillende nodes uiteindelijk jouw gewenste ontvanger. De nodes moeten dan ook constant online zijn om de transacties uit te voeren. Als een partij niet reageert, wordt de aanspraak op fondsen binnen het kanaal verloren. Om dit te voorkomen maken veel node operators gebruik van gecentraliseerde cloudservices.

Advertentie

Google Cloud steunt Bitcoin schalingsnetwerk

Google Cloud heeft eerder dit jaar de handen ineengeslagen met Voltage, een infrastructuurprovider gespecialiseerd in het Lightning Network. Hierdoor worden de hostingmogelijkheden van Voltage uitgebreid waardoor klanten gemakkelijker Lightning nodes kunnen creëren, gebruikmakend van de gecombineerde mogelijkheden van Voltage en Google Cloud.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie