Roy van Krieken Roy van Krieken
17/07/2022 07:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2022 07:15

Dit is hoe Shell blockchain technologie gebruikt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Dit is hoe Shell blockchain technologie gebruikt

Foto: siam.pukkato/Shutterstock

Shell is zonder twijfel een van de grootste oliemaatschappijen van de wereld. Met een jaarlijkse omzet van zo’n $260 miljard is het een van de zes supermajors. Nu blijkt dat deze gigant ook intensief gebruik gaat maken van blockchain technologie om de energietransitie werkelijkheid te maken, meldt Forbes.

Bitcoin halving kan het BTC netwerk op een positieve manier veranderen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Shell en de energietransitie

Het doel van Shell is om voor 2050 geen koolstof meer uit te stoten. Dat is een ambitieus doel, zeker voor een oliemaatschappij. Desalniettemin lijkt Shell vastberaden om over stappen naar meer duurzame vormen van energie in een ware energietransitie. Shell maakt voor deze transitie gebruik van een aantal innovative technologieën, waaronder Artificial Intelligence (AI), Internet of Things (IoT), en blockchain technologie

Blockchain is voor een bedrijf als Shell enorm aantrekkelijk. De aard van blockchain technologie verbetert de huidige processen die in de industrie worden gebruikt en het helpt bij het anders benaderen van de waarde van energie middels het ‘tokeniseren van energie’. Op die manier wordt de bedrijfsvoering van Shell transparanter, maar ook beter traceerbaar. Dat is bij een grootschalige energietransitie natuurlijk van groot belang.

 Het hoofd van het blockchain department bij Shell, Sabine Brink, had het volgende te zeggen:

“Het snijvlak van digitaal en energie is een van de meest opwindende ruimtes. Kijken hoe we deze technologie kunnen gebruiken, web3, blockchain die de energietransitie versnellen. Dit is een uiterst motiverende reis om mee te maken.”

Het tokeniseren van energiewaarde

Een van de problemen die op dit moment speelt in de energiesector zijn de zogeheten energy attribute certificates (EAC). Dit zijn certificaten die vaststellen of energie bijvoorbeeld als groen of grijs gezien kan worden. Het probleem ontstaat echter wanneer bijvoorbeeld de zon niet schijnt, of er weinig wind staat. Op dat moment zijn groene energie-certificaten in de praktijk eigenlijk helemaal niet zo groen meer.

Door dit proces te ‘tokeniseren’ op een blockchain, wil Shell een drastische verbetering van dit systeem bewerkstelligen. De oplossing van Shell houdt in dat er in realtime extreem flexibele certificaten worden aangemaakt bij de bron waar de energie wordt opgewekt. Elk punt van de reis van die elektron tot het punt waarop hij wordt verbruikt, wordt dan getraceerd en vastgelegd op een blockchain.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie