Ivo Melchers Ivo Melchers
07/04/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2023 07:00

Dit is hoeveel bitcoin meer opleverde dan aandelenindexen in eerste kwartaal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Así rindió más BTC que los índices bursátiles en el primer trimestre

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Bitcoin (BTC) staat bekend als een activa met een hoge volatiliteit. Het koersverloop van de afgelopen zestien maanden illustreert dit dan ook uitstekend. Nadat bitcoin in november 2021 een all-time high van ongeveer 69 duizend dollar bereikte, was de weg naar beneden ingezet en vond de bitcoin koers een jaar later een bodem van onder de 16 duizend dollar. Dit betreft een totale daling van maar liefst 77%.

Sinds de jaarwisseling is het beeld echter drastisch veranderd: in het eerste kwartaal steeg de grootste crypto qua marktkapitalisatie met ongeveer 70% en was het de best presterende activa.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

ROI bitcoin VS ROI aandelenindexen

Data verkregen door Finbold laat zien dat de ROI (return on investment) van bitcoin maar liefst 170,32% hoger was in vergelijking met het gemiddelde van vijf grote aandelenindexen. BTC schoot met 69,4% de lucht in, terwijl het gemiddelde rendement voor de indexen 5,5% bedroeg.

Van de indexen behaalde NASDAQ Composite (IXIC) het hoogste rendement met 17,39%, gevolgd door S&P 500 (SPX) met 6,36%, terwijl US Small Cap 2000 (RUT) met 2,51% op de derde plaats eindigde. FTSE 100 (FTSE) mocht de vierde plek in bezit nemen met een ROI van 0,99%, terwijl Dow Jones Industrial Average (DJI) op de vijfde plaats kwam met een stijging van 0,56%.

Advertentie

BTC profiteert van bankendrama

De indrukwekkende prestaties van bitcoin in het huidige jaar kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, maar de onrust in de banksector lijkt een significante impact te hebben gehad tot dusver. Te midden van de chaos in de bankwereld zagen investeerders de crypto sector als een aantrekkelijk alternatief voor het traditionele gecentraliseerde monetaire systeem.

Onlangs kon je nog in het Bitcoin nieuws lezen dat BTC veel altcoins achter zich wist te laten qua koersprestaties. Tijdens de onrust in het Amerikaanse banksysteem nam de dominantie van BTC als percentage van de totale crypto-marktkapitalisatie snel toe. Bitcoin is dan ook niet voor niets gecreëerd in reactie op de financiële crisis in 2008. De whitepaper van het decentrale alternatief voor het financiële systeem werd namelijk ongeveer zes weken na de dramatische ineenstorting van lehman Brothers gepubliceerd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie