Ivo Melchers Ivo Melchers
07/04/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2023 07:00

Dit is hoeveel bitcoin meer opleverde dan aandelenindexen in eerste kwartaal

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Así rindió más BTC que los índices bursátiles en el primer trimestre

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Bitcoin (BTC) staat bekend als een activa met een hoge volatiliteit. Het koersverloop van de afgelopen zestien maanden illustreert dit dan ook uitstekend. Nadat bitcoin in november 2021 een all-time high van ongeveer 69 duizend dollar bereikte, was de weg naar beneden ingezet en vond de bitcoin koers een jaar later een bodem van onder de 16 duizend dollar. Dit betreft een totale daling van maar liefst 77%.

Sinds de jaarwisseling is het beeld echter drastisch veranderd: in het eerste kwartaal steeg de grootste crypto qua marktkapitalisatie met ongeveer 70% en was het de best presterende activa.

Nederlanders stemmen: hoe ver zitten we in de bitcoin bullmarkt?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

ROI bitcoin VS ROI aandelenindexen

Data verkregen door Finbold laat zien dat de ROI (return on investment) van bitcoin maar liefst 170,32% hoger was in vergelijking met het gemiddelde van vijf grote aandelenindexen. BTC schoot met 69,4% de lucht in, terwijl het gemiddelde rendement voor de indexen 5,5% bedroeg.

Van de indexen behaalde NASDAQ Composite (IXIC) het hoogste rendement met 17,39%, gevolgd door S&P 500 (SPX) met 6,36%, terwijl US Small Cap 2000 (RUT) met 2,51% op de derde plaats eindigde. FTSE 100 (FTSE) mocht de vierde plek in bezit nemen met een ROI van 0,99%, terwijl Dow Jones Industrial Average (DJI) op de vijfde plaats kwam met een stijging van 0,56%.

Advertentie

BTC profiteert van bankendrama

De indrukwekkende prestaties van bitcoin in het huidige jaar kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren, maar de onrust in de banksector lijkt een significante impact te hebben gehad tot dusver. Te midden van de chaos in de bankwereld zagen investeerders de crypto sector als een aantrekkelijk alternatief voor het traditionele gecentraliseerde monetaire systeem.

Onlangs kon je nog in het Bitcoin nieuws lezen dat BTC veel altcoins achter zich wist te laten qua koersprestaties. Tijdens de onrust in het Amerikaanse banksysteem nam de dominantie van BTC als percentage van de totale crypto-marktkapitalisatie snel toe. Bitcoin is dan ook niet voor niets gecreëerd in reactie op de financiële crisis in 2008. De whitepaper van het decentrale alternatief voor het financiële systeem werd namelijk ongeveer zes weken na de dramatische ineenstorting van lehman Brothers gepubliceerd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie