Ivo Melchers Ivo Melchers
04/04/2023 12:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2023 12:06

Bitcoin overtreft andere crypto door onrust in Amerikaanse banksysteem

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/ThomasAFink

Het eerste kwartaal was voor de crypto industrie erg geslaagd. Na de hardnekkige bearmarkt vorig jaar schoten de koersen dan ook flink de lucht in. De koning der cryptocurrencies, bitcoin (BTC) wist echter beter te presteren dan veel altcoins. Vorige week kon je al in het Bitcoin nieuws lezen dat bitcoin andere activa als de S&P 500, de Nasdaq en goud ver achter zich heeft gelaten als het aankomt op de koersprestaties in de eerste drie maanden van het jaar.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC profiteert van bankcrisis

De cryptomarkt heeft veel veerkracht getoond in het licht van de recente onrust in het Amerikaanse banksysteem, waarbij met name bitcoin het beter deed, zei Coinbase vrijdag in een onderzoeksrapport.

De Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange merkt op dat bitcoin sinds half februari betere prestaties heeft neergezet dan andere cryptocurrencies. Hiermee is de dominantie van BTC als percentage van de totale cryrpto-marktkapitalisatie ook toegenomen van 43,9% in maart tot 47,7%. Deze outperformance versnelde begin maart, wat samenviel met het begin van alle onrust in het Amerikaanse banksysteem.

Het onderzoeksrapport benoemt ook dat de onrust in het banksysteem de waardeopslageigenschappen van bitcoin heeft versterkt. Daarnaast zou het een hedge zijn tegen de huidige omstandigheden, omdat BTC voornamelijk buiten het traditionele financiële systeem bestaat. Bitcoin is in reactie op de financiële crisis in 2008 tot leven geroepen. Mensen kunnen hun eigen bank zijn, waardoor vertrouwen in een centrale partij verleden tijd is.

Analisten David Duong en Briang Cubellis schreven tevens dat bitcoin profiteerde van zorgen van investeerders over de wettelijke status van andere cryptocurrencies en een dunnere liquiditeit die specifiek is voor sommige BTC versus stablecoin handelsparen.

Advertisement

Bitcoin correlatie met S&P 500

De kwartaalresultaten van BTC waren velen malen beter dan die van de S&P 500. Bitcoin sloot het eerste kwartaal 73% in de plus af, terwijl de Amerikaanse aandelenindex met 5,5% was gestegen in het eerste kwartaal.

Het onderzoeksrapport van Coinbase merkte op dat de correlatie van Bitcoin met de S&P 500 daalde van een piek van 70% vorig jaar tot 25% op 30 maart.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement