Foto: Kiev.Victor/Shutterstock
Klaas Knot neemt na veertien jaar afscheid als president van De Nederlandsche Bank. In een afscheidsinterview met de Financial Times geeft hij een opvallende waarschuwing af: crypto en stablecoins groeien uit tot een reëel risico voor het wereldwijde financiële systeem.
Omslagpunt bereikt: crypto heeft veel invloed
Klaas Knot, nog een korte periode de president van De Nederlandsche Bank, ziet een omslagpunt. Crypto-activa werden jarenlang niet gezien als bedreiging voor financiële stabiliteit, omdat ze niet groot genoeg of onvoldoende onderling verbonden waren met het financiële systeem. Inmiddels is dit veranderd en zijn cryptomunten wel degelijk verbonden met banken, beleggers en betalingssystemen wereldwijd.
Het gaat onder andere om stablecoins, stabiele cryptomunten waarvan de prijs gekoppeld is aan een vaste waarde, zoals de Amerikaanse dollar. Knot wijst erop dat sommige inmiddels zo groot zijn geworden, dat ze invloed hebben op wereldwijde markten en beurzen.
Stablecoins hebben bijvoorbeeld effect op de Amerikaanse staatsobligatiemarkt, stelde Knot een paar weken geleden. De uitgevers van stablecoins bezitten namelijk dermate grote hoeveelheden staatsobligaties als reserve, dat ze een zekere invloed hebben op de rente ervan.
Knot roept op tot internationaal toezicht op crypto
Er zijn door verschillende landen al goede stappen gezet om de cryptosector te reguleren, vindt Knot. De internationale organisatie Financial Stability Board (FSB) heeft een aantal aanbevelingen voor crypto-regulering gedaan, die grotendeels ook terug te zien zijn in de nieuwe stablecoin-wetgeving van de VS, de GENIUS-wet.
Knot benadrukt echter dat de risico’s niet binnen een land op te lossen zijn en dat dit zelfs geen goed idee is. Als landen het op verschillende manieren aanpakken, ontstaan er problemen.
“Deze regelgevingskaders moeten wereldwijd zijn, omdat crypto-activa zich over landsgrenzen kunnen verplaatsen”, aldus Knot.
Cryptoegelgeving moet snel komen
Stablecoins opereren nu voornamelijk buiten het traditionele financiële systeem om. De VS probeert stablecoins nu onder nationaal toezicht te brengen, waardoor centrale banken en financiële autoriteiten meer controle over de sector krijgen. Knot vindt dit een positieve ontwikkeling, ook al pleit hij uiteindelijk voor internationaal toezicht.
“Als er grote verschillen zijn in hoe landen de regels invoeren, dan kan dat natuurlijk problematisch worden. Maar ik wil daar niet van te voren over speculeren”, aldus Knot.
Het belangrijkste is volgens Knot dat landen niet te lang wachten met cryptowetgeving en dat de regelgeving steeds weer aangepast kan worden, vanwege de snelle ontwikkelingen binnen de cryptosector.
🎧 De bullrun laat op zich wachten. Twijfel je of je goed zit met je portfolio? Luister nu naar De Cryptotafel met Michaël van de Poppe of sla ’m op voor later!