Roy van Krieken Roy van Krieken
3 min. leestijd

Drugsbendes versluizen €25 miljard via Bitcoin: Europese autoriteiten machteloos

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
foto van de kaart van oost-europa met de focus op de Balkan

Foto: Shutterstock/Tom Korcak

Cryptovaluta wordt steeds vaker ingezet door criminele netwerken in de Westelijke Balkan, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC). Vooral in landen als Albanië en Servië neemt het gebruik van crypto voor illegale doeleinden snel toe.

Criminele netwerken maken in deze regio gebruik van lakse wetgeving en gebrekkige handhaving om illegale fondsen wit te wassen. De netwerken hebben inmiddels voor meer dan $25 miljard aan transacties in onder andere bitcoin verstuurd.

Bitcoin whales slaan massaal toe: waarom koers kan volgen
Bitcoin whales slaan massaal toe: waarom koers kan volgen

Crypto als witwasmiddel

Volgens GI-TOC gebruiken drugsbendes in de regio cryptovaluta om miljoenen euro’s wit te wassen. Transacties verlopen via digitale wallets, waarna het geld vaak wordt geïnvesteerd in legale bedrijven. Vooral in Montenegro, Albanië en Servië is deze praktijk in opkomst. De transacties zijn moeilijk te traceren en handhaving loopt achter op de technologische ontwikkelingen.

Uit het rapport blijkt dat er in 2023 naar schatting zo’n 240.000 mensen in de regio cryptovaluta bezaten, waarvan het merendeel in Servië woonachtig is. Het geschatte transactievolume lag toen tussen de $25 miljard en $30 miljard.

In maart was onder Overheid en regulatie te lezen dat burgemeester Halsema om deze reden een verbod op crypto betalingen in Nederland wil.

Weinig inbeslagnames ondanks veelvuldig gebruik

Albanië, Bosnië en Herzegovina en Servië zijn de enige landen in de regio waar inbeslagnames zijn vastgelegd. Toch beschikken alleen Albanië en Servië over een redelijk tot sterk regelgevingskader voor virtuele activa. Andere landen blijven achter, waarbij vooral Montenegro en Bosnië en Herzegovina de zwakste regelgeving hebben.

Tot op heden zijn er slechts drie gedocumenteerde gevallen van inbeslagname van virtuele activa in de regio. Een opvallend voorbeeld betrof een Albanese georganiseerde misdaadgroep die zich bezighield met drugshandel en diefstal.

Tussen november 2024 en januari 2025 werkten de Albanese autoriteiten samen met collega’s Nederland en Europol om de groep op te rollen. Tijdens deze operatie werden onder andere wallets met daarin $10 miljoen aan bitcoin en altcoins in beslag genomen.

De onderzoekers signaleren ook dat het patroon van crypto gebruik door criminelen overeenkomt met bekende drugsroutes tussen Latijns-Amerika en Europa. Via deze wegen worden winsten uit cocaïnehandel digitaal weggesluisd.

Bitcoin schiet omhoog: dit zijn mijn volgende targets!
Bitcoin schiet omhoog: dit zijn mijn volgende targets!

Crypto-wetgeving schiet tekort

Een groot probleem is het gebrek aan regelgeving. Van de zes landen in de regio hebben alleen Albanië, Servië en Kosovo een wet op digitale activa. Daardoor blijven veel illegale transacties onopgemerkt. Zelfs waar er wetten zijn, ontbreekt het vaak aan getraind personeel en technische middelen om crypto op de blockchain effectief te traceren en te bevriezen

De Europese MiCA-regelgeving (Markets in Crypto-Assets) zou op termijn kunnen zorgen voor strengere controle. Omdat de Westelijke Balkanlanden (nog) geen lid zijn van de Europese Unie, is implementatie lastig. GI-TOC waarschuwt dat dit de regio kwetsbaar maakt voor criminele crypto-activiteiten.

Op weg naar betere controle

Montenegro en Servië zetten inmiddels kleine stappen. Zo werkt Servië aan een systeem waarbij in beslag genomen activa worden overgedragen aan een beveiligde staatswallet. Daarnaast werd er een training georganiseerd door het Balkan Asset Management Interagency Network (BAMIN), waarbij 24 regionale experts leerden hoe ze crypto-inbeslagnames kunnen uitvoeren.

Kroatië kiest voor een pragmatische aanpak: daar mogen politieagenten crypto direct bevriezen en opslaan als onderdeel van strafzaken. Daarnaast zijn er aanbevelingen gedaan om standaardprocedures te ontwikkelen voor het overdragen en documenteren van in beslag genomen crypto, om zo transparantie te waarborgen.

We houden onze volgers dagelijks op de hoogte, volg ons gratis op Whatsapp.

🎧 Bitcoin breekt records — maar wat doe jij: winst nemen, bijstorten of blijven zitten? Topanalist Michaël van de Poppe deelt zijn exit-strategie in onze Spotify-podcast.

Deel dit artikel
Auteur:
Over de auteur:
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Meest gelezen
Bitcoin-reserve VS kan flink vergroot worden: politicus deelt hoe
Analist: bitcoin koers stijgt niet door hype, maar ‘iets veel diepers’
  • 14/07/2025
  • 2 min. leestijd
Bitcoin koers faalt bij $120.000 - ethereum & XRP stijgen snoeihard
Bitcoin koers faalt bij $120.000 – ethereum & XRP stijgen snoeihard
  • 17/07/2025
  • 3 min. leestijd
Beste altcoins voor de volgende golf: Waarom XRP nu interessant is
Beste altcoins voor de volgende golf: Waarom XRP nu interessant is
  • 16/07/2025
  • 4 min. leestijd
Bitcoin koers valt, maar XRP ontploft 30% en verovert plek in top 3
XRP-gekte verovert Nederland: koers verplettert oude records
  • 18/07/2025
  • 3 min. leestijd
Foto van bitcoin munt en euro biljet
Bitcoin-aanbod kan vraag niet bijhouden, particulieren blijven kopen
  • 15/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie

Meest gelezen Bitcoin nieuws

Bitcoin koers faalt bij $120.000 - ethereum & XRP stijgen snoeihard
Bitcoin koers faalt bij $120.000 – ethereum & XRP stijgen snoeihard
  • 17/07/2025
  • 3 min. leestijd
Foto van bitcoin munt en euro biljet
Bitcoin-aanbod kan vraag niet bijhouden, particulieren blijven kopen
  • 15/07/2025
  • 3 min. leestijd
rode grafiek van een onbekende cryptomunt
Bitcoin zakt fors na record, cryptomarkt kleurt rood: dit is waarom
  • 15/07/2025
  • 3 min. leestijd
Advertentie
Een cadeau van onze partners: start met een voorsprong 🎁

Zet je eerste stappen in crypto met meer kennis én een extraatje. Ontvang exclusieve bonussen en kortingen van onze partners.

Kennisbank

Kennisbank

Kennisbank