Simon Bosch Simon Bosch
21/09/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2023 19:30

Extreem negatief sentiment voorspelt mogelijke bitcoin koersstijging

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Extreem negatief sentiment voorspelt mogelijke bitcoin koersstijging

Foto: Arsenii Palivoda/Shutterstock

De afgelopen dagen is de bitcoin koers plotseling flink gestegen. Soms is de reden van een koersbeweging achterhalen koffiedik kijken, maar in dit geval lijkt marktsentiment een belangrijke rol te spelen. Handelaren zijn namelijk zó bearish dat de koers maar één richting op lijkt te kunnen gaan. Ook voor de komende dagen en wellicht zelfs weken zou dat kunnen gelden.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Bitcoin koers kan nog verder stijgen

Dat concludeert crypto-analysebureau Santiment op basis van marktgegevens. Op sociale mediaplatform X (voorheen Twitter) verklaart Santiment dat handelaren extreem short zijn op bitcoin (BTC) en dus mikken op een dalende prijs. Hierdoor is de funding rate negatief; handelaren die short (bearish) zijn betalen nu handelaren die long (bullish) zijn.

Het open interest aan de short-kant is nu zó hoog dat de kans groot is dat de koers nu juist gaat stijgen. Want in financiële markten gebeurt vaak het tegenovergestelde van wat je verwacht. Pas sinds 12 september kregen de beren de overhand, afgaande op de data van Santiment. Met name rond eind augustus waren handelaren juist bullish, maar dat resulteerde in een snelle daling van de koers. Nu zou juist het tegenovergestelde kunnen gebeuren.

Het is namelijk mogelijk dat handelaren met short-posities binnenkort gedwongen zijn om hun posities te sluiten. Dat betekent dat ze automatisch long moeten gaan op bitcoin. Als genoeg handelaren dat doen, dan zou dat kunnen leiden tot een zogeheten short squeeze, waardoor de prijs soms explosief kan stijgen.

Advertisement

Bitcoin nieuws overwegend positief

Ook ander nieuws wijst op verdere koersstijgingen. Zo bleek begin september dat er opvallend weinig bitcoin op crypto exchanges te vinden is, handelaren hebben alles al opgekocht en verplaatst naar hun eigen wallets.

Trouwe bitcoin-handelaren hebben sinds afgelopen maart bovendien alleen maar bijgekocht. Met name actieve handelaren waren dus de oorzaak van de koersdalingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement