Timo Bult Timo Bult
08/09/2019 09:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2019 09:45

Glupteba malware maakt gebruik van Bitcoin (BTC) blockchain voor cryptojacking

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Glupteba malware maakt gebruik van Bitcoin (BTC) blockchain voor cryptojacking

De malware Glupteba maakt volgens onderzoekers van Trend Micro gebruik van de Bitcoin-blockchain. Dit schrijven de onderzoekers in een artikel dat onlangs werd gepubliceerd. Door gebruik te maken van de blockchain kan de malware zich beschermen tegen tegenaanvallen.
Glupteba is malware dat de computers van slachtoffers gebruikt om onder andere monero (XMR) te minen zonder dat zij zich hier bewust van zijn, ook wel cryptojacking genoemd. De malware installeert zichzelf aan de hand van een zogenaamde dropper. Zo leggen de onderzoekers uit:

De targetmachine wordt eerst getroffen met een “malvertising-aanval”, waardoor deze wordt gedwongen een Glupteba “dropper” te downloaden.

De dropper zal het doelwit overspoelen met verschillende rootkits, achterdeuren en andere bestanden die van GitHub komen. Vervolgens worden de gebruikelijke dingen gedaan, zo wordt gecontroleerd op antivirusprogramma’s, kwaadaardige firewall-regels toegevoegd en neemt het zichzelf op in de whitelists.

De Bitcoin-blockchain wordt gebruikt om zogenaamde command and control (C&C) servers te vervangen. Dit zijn de centrale servers vanwaar opdrachten worden gegeven aan de geïnfecteerde computers. Wanneer zo’n C&C wegvalt doordat een antivirusprogramma de connectie met een dergelijke server blokkeert, versturen de aanvallers via een Bitcoin-transactie nieuwe opdrachten zodat de operatie voortgezet kan worden.
Het is hierdoor vrijwel onmogelijk om nieuwe opdrachten aan de geïnfecteerde computers te herkennen en te blokkeren. De onderzoekers leggen uit:

Als ze om welke reden dan ook de controle over een C&C server verliezen, hoeven ze enkel een nieuw bitcoinscript toe te voegen waardoor de geïnfecteerde machines een nieuwe C&C server krijgen door de scriptgegevens te decoderen en opnieuw verbinding te maken.

De Glupteba malware mined zonder dat het slachtoffer het door heeft monero. Echter steelt het ook gevoelige data zoals wachtwoorden en cookies. De onderzoekers stellen dan ook dat gebruikers en bedrijven zich zeer bewust moeten zijn van dit type malware, dat zich constant evolueert en nieuwe technieken aanneemt om operationeel te kunnen blijven.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie