Kevin Schijven Kevin Schijven
30/12/2023 10:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2023 10:32

Grootste bank VS wil Bitcoin kopen: BlackRock betrekt JPMorgan in ETF

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Blockchains als Ethereum niet geschikt voor banken, zegt JPMorgan

Foto: Katherine Welles/Shutterstock

Een bitcoin (BTC) exchange-traded fund (ETF), of beursgenoteerd fonds, in de VS lijkt steeds dichterbij. In deze verhitte ETF race doet ook BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, mee.

In een opvallende wending heeft BlackRock niemand minder dan JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, benoemd als een van de geautoriseerde deelnemers voor de ETF.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

JPMorgan benoemd in bitcoin ETF aanvraag BlackRock

Grote financiële spelers zoals BlackRock, Fidelity en Invesco, evenals crypto gerichte bedrijven zoals Valkyrie en Bitwise, zijn druk bezig geweest met het afronden van hun aanvragen voor hun bitcoin-ETF’s.

De bedrijven hebben allemaal nog op het laatste moment aanpassingen ingediend voor hun aanvragen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Ze dienden deze aanpassingen middels een S-1 formulier in op de laatste dag dat dit nog mogelijk was: 29 december.

Een van de laatste ontwikkelingen in deze ETF race is het benoemen van geautoriseerde deelnemers. Dit is geen verplichte stap.

De benoeming van geautoriseerde deelnemers is wel een cruciale stap in het ETF proces. Deze deelnemers spelen namelijk een sleutelrol in het waarborgen van de liquiditeit en prijsstabiliteit van de ETF’s.

Ook in de aanvraag van Invesco wordt JPMorgan benoemd als deelnemer. Naast JPMorgan wordt ook Jane Street, een groot kwantitatief handelsfirma, benoemd in de aanvraag van BlackRock. Jane Street wordt ook benoemd in de aanvragen van Valkyrie, Fidelity en WisdomTree. Valkyrie benoemt daarnaast ook Cantor Fitzgerald, een internationale financiële dienstverlener.

Advertentie

JPMorgan CEO was onlangs nog kritisch over bitcoin

Het benoemen van JPMorgan is niet alleen opvallend omdat het de grootste bank van de VS is, maar ook vanwege de zeer kritische houding van Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, tegenover bitcoin.

Hij heeft zich in de afgelopen jaren herhaaldelijk fel uitgesproken over bitcoin en crypto in het algemeen. Zo zei hij eerder deze maand nog dat hij crypto zou verbieden als hij in de regering zou zitten:

“Ik ben altijd sterk tegen crypto geweest, bitcoin, enzovoort. Zoals u aangaf, is de enige echte toepassing ervan voor criminelen, drugshandelaren, belastingontduiking,” aldus Dimon.

De markt verwacht dat de SEC nog voor 10 januari 2024 een definitieve beslissing zal nemen over een of meerdere bitcoin-ETF aanvragen. De gekte slaat misschien al over enkele dagen toe, al zijn er zorgen dat het mogelijk ook kan leiden tot een “buy the rumor, sell the news” effect.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Bitcoin halving in 12 uur, Bitvavo geeft Nederlanders gratis crypto
Bitcoin halving in 12 uur, Bitvavo geeft Nederlanders gratis crypto
Advertentie