Ivo Melchers Ivo Melchers
28/07/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2023 06:00

Grote bitcoin hack leert investeerders belangrijke les

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin crasht hard, paar uur na bereiken hoogste prijs in 13 maanden

Foto: Vinnikava Viktoryia/Shutterstock

Investeerders hebben verschillende mogelijkheden als het aankomt om het bewaren van bitcoin (BTC). Je kunt ervoor kiezen om je investering te stallen bij de crypto exchange waar je het hebt gekocht, maar je kunt het uiteraard ook zelf in beheer nemen. Self-custody biedt je de mogelijkheid om je eigen bank te zijn en haalt de afhankelijkheid van een derde partij weg. Echter brengt zelfbewaring ook vele gevaren met zich mee en dus is het belangrijk dat investeerders hiervan op de hoogte zijn.

Een Reddit-gebruiker is op een pijnlijke manier blootgesteld aan een veelvoorkomende kwetsbaarheid van zogenoemde paper wallet. Hoe dit verhaal precies in elkaar steekt en wat je hiervan kunt leren komt aan bod in dit artikel.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin les voor beleggers

Op 24 juli plaatste r/jdmcnair een bericht op de r/Bitcoin subreddit waarin hij vroeg om uitleg over hoe een hacker meer dan 3.000 dollar aan bitcoin had kunnen stelen van zijn paper wallet.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een paper wallet precies inhoudt. Zoals de naam al doet vermoeden is het een stuk papier waarop de public en private keys staan afgedrukt. Het is een manier om jouw bitcoins offline op te slaan; ook wel cold storage genoemd.

Echter is het wel van cruciaal belang dat de keys op een veilige manier worden gegenereerd. Hierin schuilt namelijk vaak het gevaar.

De Redditor liet weten dat hij de zogenoemde walletgenerator.net tool gebruikte om de private keys van zijn wallet te laten genereren. Enkele andere Reddit-gebruikers benadrukten al dat deze website een niet al te beste reputatie heeft opgebouwd over de jaren. In het verleden zou de tool te maken hebben gehad met meerdere kwetsbaarheden.

De directeur van blockchain-beveiligingsbedrijf CertiK, Hugh Brooks, gaf aan dat mensen twee keer na moeten denken voordat ze een wallet-generator in gebruik nemen. Dergelijke tools zouden namelijk al een tijdje dienen als gemakkelijke prooi voor hackers.

Brooks zei dat generatoren van paper wallets sinds 2019 al ernstige kwetsbaarheden bevatten. Hij voegde hieraan toe dat als iemand wallets heeft gegenereerd met behulp van walletgenerator.net het waarschijnlijk is dat ‘’dezelfde keys aan verschillende gebruikers zijn gegeven.’’

Hardware wallet is de oplossing

Volgens Brooks bieden hardware wallets zoals de wallets van Trezor de simpele oplossing voor dit probleem. Een hardware wallet is, net als een paper wallet, een offline manier om jouw bitcoin of altcoins op te slaan. Een hardware wallet wordt over het algemeen beschouwd als de meest veilige manier om jouw crypto-vermogen in eigen beheer te nemen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie