Ivo Melchers Ivo Melchers
28/07/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/07/2023 06:00

Grote bitcoin hack leert investeerders belangrijke les

Nieuws
Bitcoin crasht hard, paar uur na bereiken hoogste prijs in 13 maanden

Foto: Vinnikava Viktoryia/Shutterstock

Investeerders hebben verschillende mogelijkheden als het aankomt om het bewaren van bitcoin (BTC). Je kunt ervoor kiezen om je investering te stallen bij de crypto exchange waar je het hebt gekocht, maar je kunt het uiteraard ook zelf in beheer nemen. Self-custody biedt je de mogelijkheid om je eigen bank te zijn en haalt de afhankelijkheid van een derde partij weg. Echter brengt zelfbewaring ook vele gevaren met zich mee en dus is het belangrijk dat investeerders hiervan op de hoogte zijn.

Een Reddit-gebruiker is op een pijnlijke manier blootgesteld aan een veelvoorkomende kwetsbaarheid van zogenoemde paper wallet. Hoe dit verhaal precies in elkaar steekt en wat je hiervan kunt leren komt aan bod in dit artikel.

Solana ontwikkelaar raakte ernstig gewond na riskante memecoin stunt
Solana ontwikkelaar raakte ernstig gewond na riskante memecoin stunt

Bitcoin les voor beleggers

Op 24 juli plaatste r/jdmcnair een bericht op de r/Bitcoin subreddit waarin hij vroeg om uitleg over hoe een hacker meer dan 3.000 dollar aan bitcoin had kunnen stelen van zijn paper wallet.

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een paper wallet precies inhoudt. Zoals de naam al doet vermoeden is het een stuk papier waarop de public en private keys staan afgedrukt. Het is een manier om jouw bitcoins offline op te slaan; ook wel cold storage genoemd.

Echter is het wel van cruciaal belang dat de keys op een veilige manier worden gegenereerd. Hierin schuilt namelijk vaak het gevaar.

De Redditor liet weten dat hij de zogenoemde walletgenerator.net tool gebruikte om de private keys van zijn wallet te laten genereren. Enkele andere Reddit-gebruikers benadrukten al dat deze website een niet al te beste reputatie heeft opgebouwd over de jaren. In het verleden zou de tool te maken hebben gehad met meerdere kwetsbaarheden.

De directeur van blockchain-beveiligingsbedrijf CertiK, Hugh Brooks, gaf aan dat mensen twee keer na moeten denken voordat ze een wallet-generator in gebruik nemen. Dergelijke tools zouden namelijk al een tijdje dienen als gemakkelijke prooi voor hackers.

Brooks zei dat generatoren van paper wallets sinds 2019 al ernstige kwetsbaarheden bevatten. Hij voegde hieraan toe dat als iemand wallets heeft gegenereerd met behulp van walletgenerator.net het waarschijnlijk is dat ‘’dezelfde keys aan verschillende gebruikers zijn gegeven.’’

Hardware wallet is de oplossing

Volgens Brooks bieden hardware wallets zoals de wallets van Trezor de simpele oplossing voor dit probleem. Een hardware wallet is, net als een paper wallet, een offline manier om jouw bitcoin of altcoins op te slaan. Een hardware wallet wordt over het algemeen beschouwd als de meest veilige manier om jouw crypto-vermogen in eigen beheer te nemen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Bitvavo voegt populaire crypto toe & Nederlanders krijgen ‘m gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie