Simon Bosch Simon Bosch
24/11/2022 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/11/2022 16:04

Harvard: Bitcoin kan wél gebruikt worden om sancties te omzeilen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Harvard: Bitcoin kan wél gebruikt worden om sancties te omzeilen

Foto: ORION PRODUCTION/Shutterstock

Cryptocurrencies zijn afgelopen jaar onder de koude douche gestapt. Ze bleken geen goede inflatiehedge te zijn, goede betaalmiddelen zijn ze volgens sommigen ook niet. Sancties zijn weer aan de orde van de dag, maar hier zou je ze óók al niet voor kunnen gebruiken. Maar volgens Harvard klopt dit juist niet. Centrale banken zouden namelijk prima bitcoin (BTC) kunnen gebruiken om de effecten van sancties te verminderen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin beschermt tegen sancties

Dat schrijft PhD-kandidaat Matthew Ferranti van Harvards economische afdeling in een onderzoekspaper. Veel centrale banken en aanverwante instituten hebben de afgelopen jaren gesteld dat het voor centrale banken helemaal niet nuttig is om te investeren in bitcoin, maar Ferranti claimt het tegenovergestelde.

Hij zegt dat het juist altijd zin heeft voor centrale banken om BTC aan te houden, zelfs onder ‘normale omstandigheden’. Maar als sancties een mogelijkheid zijn, dan is het nut nog veel groter. Het is dan zelfs handig om deze positie verder te vergroten. De onderzoeker benadrukt dat landen waar sancties nu al een risico vormen meer proberen om hun goudreserves te vergroten dan landen waar dit niet zo’n probleem is.

Maar zelfs een centrale bank kan niet altijd zomaar genoeg goud inslaan. Als dit het geval is, dan is bitcoin volgens de econoom het optimale alternatief. Sancties zouden voor een nieuwe stierenmarkt in cryptocurrencies kunnen zorgen. Als centrale banken meer willen diversifiëren en meer op hun balans willen hebben dan alleen goud en bijvoorbeeld staatsobligaties, dan kan dit veel geld naar crypto drijven.

Advertentie

Sommige crypto niet zo sanctie-proof

Bitcoin en andere cryptocurrencies worden al sinds het bestaan gezien als een manier om sancties te omzeilen. Maar de afgelopen maanden is dit vanuit allerlei kanten in twijfel getrokken. In augustus is de crypto-mixer Tornado Cash aan banden gelegd en uiteindelijk uit de lucht gehaald. Daardoor bevroor de stablecoin-uitgever Circle de USDC in ethereum-wallets van deze partij.

Daarna gingen Ethereum-validators nieuwe software gebruiken om te voldoen aan de wetgeving. Nu voldoen ongeveer 74% van alle blocks die op de Ethereum-blockchain komen aan de sanctiewetgeving. Niet erg sanctie-proof dus, zou je zeggen. Maar de Harvard-onderzoeker claimt juist dat bitcoin wel degelijk van nut kan zijn in de strijd tegen sancties.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie