Roy van Krieken Roy van Krieken
09/08/2021 06:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2021 06:31

Het Bitcoin (BTC) ‘Lightning Network’: Wat is het en waarom is het belangrijk?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Het Bitcoin (BTC) ‘Lightning Network’ Wat is het en waarom is het belangrijk

Het is een feit dat het Bitcoin (BTC) netwerk niet perfect is en hier en daar problemen ondervindt. Het netwerk is vanaf het begin in staat geweest om slechts 7 transacties per seconde te verwerken. Dit in vergelijking tot bijvoorbeeld Visa dat in staat is om tenminste 24.000 transacties per seconde te verwerken. 

Door de explosieve groei van bitcoin door de jaren heen is dit problematisch geworden. Het kan namelijk ontzettend lang duren voordat transacties op het netwerk worden verwerkt. Een groep ontwikkelaars heeft hier echter een oplossing op bedacht.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Het ‘Lightning Network’

Het Lightning Network is een schaling oplossing die ervoor zou moeten zorgen dat deze lange transactietijden verleden tijd zijn. Het maakt het mogelijk om duizenden transacties per seconde te verwerken en zodoende zijn betalingen vrijwel direct.

Dit wordt bereikt door het toevoegen van een extra laag bovenop het bestaande Bitcoin netwerk. Zodoende wordt het voor gebruikers mogelijk om betalingskanalen te creëren tussen twee partijen op deze extra laag. Transacties via een dergelijk kanaal zijn vrijwel direct en erg goedkoop. Erg handig als je bijvoorbeeld met bitcoin je boodschappen af wilt rekenen.

Zodra de adoptie van het Lightning Network echt wijdverspreid wordt zal het niet eens meer noodzakelijk zijn om een dergelijk kanaal te maken. Je kunt namelijk ook betalingen doen via kanalen van derden die weer een kanaal hebben met de persoon waar jij de transactie mee wilt doen. Het systeem zal zelf de kortste weg kiezen.

Advertentie

Wat is de ‘use case’?

Het uiteindelijke doel van het Lightning Network is eenvoudig: Schaalbaarheid van het Bitcoin netwerk. Tot dusver is dit wellicht het grootste probleem dat bitcoin heeft ondervonden en het Lightning Network heeft de potentie om hier significante verbeteringen aan te brengen

Hoewel het nu nog in de kinderschoenen staat groeit het Lightning Network als de bliksem. Sinds het begin van dit jaar is het gebruik van het Lightning Network met maar liefst 70% gestegen.

Uiteindelijk is het toenemende gebruik van het Lightning Network erg positief voor bitcoin. Ook is het voor andere grote cryptocurrencies mogelijk om gebruik te maken van het Lightning Network. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat het Lightning Network niet meer weg te denken is uit de wereld van cryptocurrencies.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie