Foto: Things/Shutterstock
De Amerikaanse inflatiecijfers over juni vielen mee, althans op het eerste gezicht. Toch blijkt uit een nadere blik dat bepaalde goederen categorieën de eerste tekenen van prijsdruk laten zien als gevolg van importtarieven. Economen verwachten dat die impact zich de komende maanden zal uitbreiden. Dat kan een probleem worden voor de bitcoin koers.
Passed Pawn’s Perspective
1. Today’s inflation report wasn’t as scary as some expected. However, if you look under the hood you can see the beginnings of tariff related inflation in some goods categories. I expect the impact of tariffs to broaden and grow in the coming months.…
— Passed Pawn (@passedpawn) July 15, 2025
Consument rekent op hogere prijzen
Ondanks deze signalen maken beleggers zich vooralsnog weinig zorgen. De algehele inflatie lijkt onder controle en blijft binnen de marges van wat als acceptabel wordt gezien. Maar volgens sommige analisten betekent dit niet dat het inflatieprobleem is opgelost. Integendeel, de afgelopen drie jaar is er hard gewerkt om inflatie richting de doelstelling van 2 procent te krijgen, en dat proces lijkt nu te stokken.
De Amerikaanse consument blijkt opvallend veerkrachtig. De belastinginkomsten in juli waren stevig, wat suggereert dat huishoudens in staat zijn om hogere prijzen te betalen. Tegelijkertijd is er sprake van een soort gewenning: na jaren van inflatie boven de doelstelling verwachten veel mensen inmiddels dat prijsstijgingen van 3 procent of meer normaal zijn.
In dat licht is het opvallend dat marktpartijen blijven rekenen op renteverlagingen door de Federal Reserve. Volgens analisten is daar vooralsnog weinig aanleiding toe. De economische groei blijft stevig, de arbeidsmarkt is robuust en de rente op lange staatsobligaties stijgt opnieuw tot boven de 5 procent.
Beleggers heroverwegen obligaties
De stijgende rente maakt obligaties theoretisch aantrekkelijker als bescherming tegen economische tegenwind. Maar de hoge volatiliteit en tegenvallende rendementen van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat veel beleggers terughoudend blijven. Daarmee verdwijnt een klassiek vangnet uit menig beleggingsportefeuille, en dat maakt alternatieven als bitcoin en goud aantrekkelijker.
Ondertussen blijven aandelen profiteren van het sterke economische momentum. Zelfs met hogere rentes houden beleggers vertrouwen in groeiverhalen, vooral in de technologiesector. De Nasdaq index blijft nieuwe records breken, waarbij ook bitcoin en ethereum profiteren van de gunstige omstandigheden.
Bitcoin als hedge tegen inflatie
Cryptovaluta, en dan vooral Bitcoin, worden steeds vaker gezien als bescherming tegen geldontwaarding. Steeds meer bedrijven nemen Bitcoin en Ethereum op in hun balans, wat een belangrijke bron van vraag vormt. Toch zijn er twijfels over de duurzaamheid van die trend op de lange termijn.
Tot slot klinkt er kritiek op de roep om snelle renteverlagingen. Volgens kenners is daar op dit moment geen ruimte voor. Pas als er daadwerkelijk zwakke economische cijfers volgen, kan er serieus gesproken worden over een soepeler beleid. Tot die tijd blijft de centrale bank naar verwachting afwachtend.
Groeiende inflatierisico’s, een sterke consument en oplopende rente maken duidelijk dat het economische speelveld verandert.