Erik Juffermans Erik Juffermans
27/09/2023 11:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/09/2023 11:00

Is Bitcoin van de Amerikaanse overheid? Nieuwe theorieën duiken op

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Is Bitcoin van de Amerikaanse overheid? Nieuwe theorieën duiken op

Foto: Carsten Reisinger/Shutterstock

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen over een een wel heel bijzondere theorie. Deze theorie meent namelijk dat Bitcoin (BTC) is ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency, ook wel NSA. Nu zegt Nic Carter, een bekende Bitcoin onderzoeker, dat hij deze theorie gelooft.

Nic Carter, een bekende Bitcoin (BTC) voorstander, heeft nogmaals zijn steun uitgesproken voor een wel heel bijzondere theorie. Deze theorie meent namelijk dat Bitcoin is ontworpen door de Amerikaanse National Security Agency, ook wel NSA. Hoe steekt deze theorie in elkaar, en zou dit echt mogelijk zijn?

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ontworpen door NSA?

Het hele Bitcoin-NSA verhaal begint in 1996. Toen verscheen er een artikel van de NSA waarin wordt gesproken over elektronisch geld en cryptografie. Dit artikel heette “How to Make a Mint: The Cryptography of Anonymous Electronic Cash”. Het artikel bediscussieert een Bitcoin-achtig systeem waarmee mensen anonieme betalingen kunnen uitvoeren.

Carter gelooft dat dit NSA onderzoek en Bitcoin zeker gelinkt zijn aan elkaar. Hij zegt hier het volgende over:

“Ik geloof dit eigenlijk wel. Ik noem het de ‘Bitcoin lab lek hypothese.’ Ik denk dat het een intern onderzoeksproject was waarbij een onderzoeker heeft gedacht dat het te goed was om niks mee te doen en vervolgens ervoor koos om het in het geheim vrij te geven.”

Men vraagt zich af of dit betekent dat de Amerikaanse overheid in feite in het geheim Bitcoin controleert. Maar zo werkt het niet, meent Carter. 

“Dit betekent overigens niet dat de Amerikaanse overheid in het geheim alle Satoshi munten controleert. In mijn versie van deze theorie deed de onderzoeker dit zonder toestemming van de NSA en koos ervoor de munten achter te laten om zijn anonimiteit te beschermen.”

Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto

Zoals je wellicht wel weet is Satoshi Nakamoto de pseudoniem van de bedenker van Bitcoin. Kort na de lancering van het Bitcoin netwerk verdween hij voorgoed van de radar. Volgens on-chain data zou Nakamoto nog wel ongeveer 1,1 miljoen BTC in bezit hebben.

Matthew Pines van cyberveiligheid bedrijf Krebs Stamos denkt niet dat de NSA Bitcoin heeft gelanceerd, maar wel dat er banden zijn tussen beide:

“Ik denk dat Satoshi (of op z’n minst mensen met wie hij/zij samenwerkte) banden had met de NSA. Maar ik denk niet dat Bitcoin of de white paper van Bitcoin officieel van de NSA zijn.”

Zonder twijfel is het een interessante theorie. Helaas zullen we moeten accepteren dat we waarschijnlijk nooit de waarheid zullen achterhalen achter Bitcoin en diens bedenker Satoshi Nakamoto.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement