Roy van Krieken Roy van Krieken
20/09/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/09/2023 16:30

Gerucht: Bitcoin is door de Amerikaanse overheid gemaakt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin-complot-NSA-Satoshi-Nakamoto

Foto: Shutterstock/Consolidated News Photos

Sinds de opkomst van Bitcoin (BTC) is er een web van theorieën gesponnen over de ware identiteit van zijn maker, Satoshi Nakamoto. Een van de meest intrigerende theorieën suggereert dat achter dit pseudoniem de Amerikaanse National Security Agency (NSA) schuilgaat.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin en de NSA:

Het hart van Bitcoin’s veiligheid en integriteit is het SHA-256 algoritme, een essentiële component voor het creëren van transactie-ID’s, blokhashes, adressen en meer. Het algoritme werd ontwikkeld door Glenn M. Lilly, een wiskundige in dienst van de NSA, die het in 2001 publiceerde. Verrassend genoeg werd Lilly later het hoofd van de wiskundige onderzoeksafdeling van de NSA.

Lang voordat de Bitcoin whitepaper verscheen, publiceerde de NSA in 1996 ook een paper getiteld “How To Make A Mint: The Cryptography Of Anonymous Electronic Cash”. Hierin stelden ze een systeem voor dat gebruikmaakt van publieke sleutelcryptografie, waardoor gebruikers anoniem betalingen kunnen doen zonder hun identiteit te onthullen – een opvallende overeenkomst met bitcoin.

Advertisement

Sceptische en ondersteunende stemmen

Terwijl sommige crypto liefhebbers geloven dat “Satoshi Nakamoto” een codenaam is voor de CIA (Central Intelligence Agency), wijzen velen op het gebrek aan solide bewijs voor deze bewering. Voormalig NSA cryptoanalist, Jeff Man, gelooft dat de NSA technisch in staat zou zijn geweest om Bitcoin te creëren, maar hij betwijfelt of ze het daadwerkelijk hebben gedaan. Man benadrukte dat de NSA na de Watergate-affaire in 1972 zeer voorzichtig is geweest en het ontwikkelen van Bitcoin als een manier om eigen burgers te bespioneren, zou tegen hun principes ingaan.

Mocht de NSA daadwerkelijk achter Bitcoin zitten, dan roept dit vragen op over de ware aard van Bitcoin als een gedecentraliseerde valuta. Het zou de perceptie van het publiek over Bitcoin als een onafhankelijk en autonoom financieel instrument kunnen veranderen.

De theorie van de NSA’s betrokkenheid bij Bitcoin blijft fascinerend en ongrijpbaar. Hoewel er enkele opmerkelijkheden zijn die deze theorie ondersteunen, ontbreekt hard bewijs. Wat zeker is, is dat het mysterie van Satoshi Nakamoto’s identiteit blijft voortbestaan, waardoor ruimte wordt gelaten voor eindeloze speculaties en debatten.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement