Roy van Krieken Roy van Krieken
23/02/2024 16:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/02/2024 14:41

JPMorgan: Bitcoin ETF’s van steeds minder grote invloed op de koers

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Avalanche crypto stijgt 23% na groot JPMorgan nieuws

Foto: William Barton/Shutterstock

Eerder dit jaar werden de eerste spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) in de Verenigde Staten goedgekeurd. Het was een gigantische stap voor bitcoin en de bredere crypto markt, want dergelijke ETF’s werden al jaren als een soort heilige graal gezien. Met een recordinstroom van investeringen in bitcoin ETF’s, wordt het vermoeden gewekt dat we ons bevinden op een cruciaal moment dat de toekomst van de crypto-sector kan vormgeven. Al lijkt het er volgens JPMorgan, de grootste investeringsbank ter wereld, wel op dat de invloed van de ETF’s langzaam afneemt.

Bitcoin gaat naar $250.000 dit jaar, zegt bekende miljardair
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Recordinstromen voor BTC

Vorige week hebben bitcoin-producten een ongeëvenaarde groei ervaren. Met een instroom van meer dan 2,45 miljard dollar hebben deze fondsen een niveau van groei bereikt dat sinds 2021 niet meer is voorgekomen. Dit fenomeen laat goed zien dat traditionele investeerders steeds meer geinteresseerd zijn geraakt in bitcoin en dat het vertrouwen in de cryptomunt hoger dan ooit is.

De spot-ETF’s, met name die beheerd door vermogensbeheerders BlackRock en Fidelity, hebben bijna $11 miljard aan activa onder beheer (AUM) verzameld. Dat is een enorme hoeveelheid natuurlijk die ook zeker invloed heeft gehad op de koers van BTC. Als er zoveel bitcoin gekocht wordt, dan wordt de prijs van bitcoin vanzelfsprekend omhoog gestuwd.

Advertentie

De afnemende correlatie

Een interessante observatie in deze ontwikkeling is volgens JPMorgan de afnemende correlatie tussen de prijs van bitcoin en de geldstromen in en uit de spot-ETF’s, dat meldt CoinDesk. JPMorgan-analist Ken Worthington merkte op dat deze correlatie gedaald is naar 0,60, een significante afname van de piekwaarde van 0,84 in januari.

Het zou dus kunnen dat de periode waarin de grote instroom bij de ETF’s zorgde voor koersstijgingen ten einde is, als we JPMorgan mogen geloven althans. Desalniettemin blijven de ETF’s goed presteren. Deze week zagen we voor het eerst weer een netto-uitstroom in een dag, maar dit werd door wederom een (grotere) instroom opgevolgd.

Hoewel het positieve effect op korte termijn dus wel zal afnemen volgens de bank, blijft de komst van de spot-ETF’s een buitengewoon grote mijlpaal met gevolgen die mogelijk op de lange termijn pas echt zichtbaar gaan worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie