Kevin Schijven Kevin Schijven
12/05/2024 11:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/05/2024 10:45

JPMorgan onthult grote investeringen in meerdere Bitcoin ETF’s

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
JPMorgan onthult grote investeringen in meerdere Bitcoin ETF's

Foto: testing/Shutterstock

JPMorgan, de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft recent geïnvesteerd in bitcoin (BTC).

De enorme investeringsbank heeft aandelen gekocht van meerdere bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s), oftewel beursgenoteerde fondsen.

Alle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt Ripple
Alle cryptonetwerken moeten vervangen worden, waarschuwt Ripple

JPMorgan koopt bitcoin (BTC) ETF’s

JPMorgan heeft maar liefst $760.000 aan aandelen van de bitcoin-ETF’s gekocht. Dat blijkt uit een document ingediend door JPMorgan bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De bank heeft aandelen gekocht van meerdere bitcoin-ETF’s. Het gaat dan om ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT), Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC), Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) en Bitwise Bitcoin ETF (BITB).

Daar blijft het opvallend genoeg niet bij. Uit het document blijkt dat JPMorgan ook aandelen heeft gekocht van Bitcoin Depot, een bitcoin geldautomatenbedrijf. Deze aandelen zijn echter slechts zo’n $47.000 waard.

Advertentie

Meer grote financiële partijen bezitten de bitcoin-ETF’s

Het is enigszins verrassend dat JPMorgan zoveel aandelen in bitcoin-ETF’s bezit. Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan, is herhaaldelijk zeer negatief geweest over bitcoin. Hij heeft het over de afgelopen jaren vaker als fraude bestempeld, zelfs vorige maand nog.

JPMorgan is overigens niet de enige grote partij die de bitcoin-ETF’s gekocht heeft. Zo kwam onlangs naar buiten dat Wells Fargo, ook een enorme Amerikaanse bank, heeft geïnvesteerd in de bitcoin-ETF’s.

Wells Fargo heeft echter slechts zo’n $140.000 geïnvesteerd in de ETF’s, maar het heeft opvallend ook in Bitcoin Depot belegd.

Onlangs kwam ook naar buiten dat Susquehanna International Group, een groot internationaal handelsfirma, meer dan $1 miljard had geïnvesteerd in de bitcoin-ETF’s.

De langverwachte Amerikaanse bitcoin-ETF’s werden in januari dit jaar voor het eerst goedgekeurd en hebben al miljarden aan kapitaal opgehaald.

De fondsen maken het voor beleggers gemakkelijker om in bitcoin te investeren en opent de deuren voor institutionele beleggers in de VS naar bitcoin.

Hoewel er gespeculeerd werd dat het voornamelijk alleen particuliere beleggers de ETF’s hadden gekocht, blijkt nu uit kwartaalrapporten van de SEC dat toch ook een aantal grote institutionele spelers gekocht hebben.

Houd er echter rekening mee dat JPMorgan waarschijnlijk niet heeft belegd voor directe blootstelling aan bitcoin, maar vooral als market maker.

De bitcoin-ETF’s presteerden extreem goed begin dit jaar, maar de laatste weken valt dat tegen en zien de fondsen vooral een uitstroom. Afgelopen vrijdag kwam de netto-uitstroom voor de ETF’s op $84,7 miljoen uit.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie