Roy van Krieken Roy van Krieken
16/01/2022 07:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2022 07:31

Kredietbeoordelaar Moody’s: El Salvador loopt risico op financiële ondergang

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: leksiv/Shutterstock

 

De omarming van bitcoin (BTC) door het Midden-Amerikaanse land El Salvador heeft behoorlijk wat kopzorgen bij regulatoren en overzichtsorganen over de hele wereld veroorzaakt. Bitcoin werd in het land een wettig betaalmiddel en ook kocht de overheid aldaar een grote hoeveelheid bitcoins voor in de schatkist. De bekende kredietbeoordelaar Moody’s stelt dat deze ontwikkelingen in de toekomst voor grote problemen in het land kunnen zorgen.

Cryptomarkt onderschat lange-termijn impact van Bitcoin halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin adoptie

Een analist bij Moody’s, Jaime Reusche, liet tijdens een interview met Bloomberg weten dat hij de ontwikkelingen in El Salvador niet bepaald verstandig vindt. Volgens hem is het financiële risico dat El Salvador loopt door de bitcoin investeringen op het moment erg groot.

De krediet vooruitzichten van El Salvador waren al vrij zwak en door het investeren en zelfs handelen in de grootste cryptocurrency wordt het risico voor het land alleen maar groter, zo stelt Reusche. Hij stelt dat de bitcoin bezittingen van de overheid absoluut aan het risico portfolio toevoegen.

Op het moment van schrijven heeft El Salvador 1.391 bitcoin in de schatkist. Dat is nog niet genoeg om direct voor groot financieel gevaar te zorgen. Mocht in de toekomst deze hoeveelheid worden uitgebreid, hetgeen erg waarschijnlijk is gezien de overtuigingen van president Bukele, dan zal het risico op een financiële catastrofe toenemen, aldus Reusche.

Credit rating

In juli van dit jaar werd de rating van El Salvador naar beneden geschaald tot Caa1 door Moody’s. Deze score betekent in de ogen van Moody’s een zeer groot krediet risico. Destijds werd als reden het verslechteren van het beleid gegeven. Uiteraard werd hiermee gedoeld op de omarming van bitcoin.

Het is duidelijk dat Moody’s niet gecharmeerd is van de vergaande bitcoin adoptie in El Salvador. Zij maken zich, net als andere grote financiële instituties zoals het IMF, grote zorgen om de financiële stabiliteit.

President Nayib Bukele en andere voorstanders van de ontwikkelingen in het land zullen zich echter weinig aantrekken van de negatieve reacties. Zij geloven heilig in de wereld van crypto en wat het voor landen over de hele wereld kan betekenen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie