Thom Derks Thom Derks
09/11/2022 06:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 06:15

Libanese bevolking omarmt bitcoin vanwege pijnlijke hyperinflatie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Libanese bevolking omarmt bitcoin vanwege pijnlijke hyperinflatie

Foto: OnePixelStudio/Shutterstock

Hyperinflatie en een totale ineenstorting van het lokale banksysteem dwingen de bevolking van Libanon op zoek te gaan naar alternatieve manieren om hun vermogen te beschermen. Een groot deel van de bevolking lijkt daarbij uit te komen op bitcoin (BTC), bitcoin mining en stablecoins.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is er aan de hand?

Libanon werd lange tijd gezien als één van de meest ontwikkelde landen in het Midden-Oosten. De afgelopen jaren wordt het land echter geplaagd door verschillende episoden van hevige inflatie. Sinds 2018 is het bruto binnenlands product (BBP) van het land ook nog eens met 40 procent teruggevallen.

Daarnaast staat de inflatie momenteel op 160 procent en is de waarde van de lokale munt met meer dan 90 procent gevallen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De ineenstorting van de Libanese economie begon tijdens het einde van de jaren negentig. Destijds brak er een grote burgeroorlog uit in het land die de samenleving compleet opsplitste.

Enkele jaren later werd de toenmalig premier van het land, Rafic Hariri, vermoord middels een bomaanslag op zijn auto. De politiek beschuldigde Syrië van de aanslag en dat markeerde het begin van een nieuwe oorlog. Inmiddels schijnt het zo te zijn dat 14 miljoen Libanezen zich buiten de landsgrenzen begeven, terwijl er slechts 7 miljoen mensen in Libanon wonen.

Advertentie

Bitcoin geeft hoop

Nu lijkt het erop dat het deel van de Libanese bevolking dat momenteel nog over is in het land, zich steeds meer richting bitcoin keert. De 27 jaar oude Georgio Abou Gebrael is daar een goed voorbeeld van. Hij hoorde in 2016 voor het eerst van bitcoin en dacht destijds dat het oplichterij was. Nadat de Libanese economie in 2018 begon in te storten, veranderde hij echter van mening en begon hij de waarde van bitcoin in te zien.

Gebrael, die voorheen als architect werkzaam was, verloor zijn baan in 2020 en kon plotseling ook niet meer bij zijn spaargeld. Gelukkig voor hem wist hij bij enkele nieuwe werkgevers te bedingen dat ze hem in bitcoin (BTC) betaalden. Zijn eerste nieuwe baan was het filmen van een reclame voor autobanden, waar hij 5 dollar aan bitcoin voor kreeg.

Nu probeert hij al zijn werk in ruil voor bitcoin te doen, om geld te bezitten waar de bank op geen enkele manier bij kan komen.

“Bitcoin geeft ons echt hoop. Ik ben in mijn dorp geboren, leef hier al mijn hele leven en bitcoin maakt het mogelijk om dat te blijven doen.”

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie